Σχέδιο ψηφίσματος υπέρ του εμπάργκο στην Τουρκία από τους Πράσινους

Σχέδιο ψηφίσματος υπέρ του εμπάργκο στην Τουρκία από τους Πράσινους

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκληση της άδειας εξαγωγής υποβρυχίων τύπου 214 από τη Γερμανία προς την Τουρκία ζητούν, με σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν στην ομοσπονδιακή Βουλή, οι Πράσινοι. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπογράφεται από αρκετούς βουλευτές του κόμματος των Πρασίνων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος της Βουλής Κλάουντια Ροτ και ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων Μάνουελ Σαράτσιν, που είχαν συναντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι αποτελεί ανεύθυνη στάση εκ μέρους της Γερμανίας η επιμονή εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία, σε μια περίοδο κατά την οποία απειλεί ανοικτά την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και, στο εσωτερικό, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το κόμμα των Πρασίνων η γερμανική κυβέρνηση κατηγορείται για αργή και διστακτική αντίδραση στις ενέργειες της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, οι Πράσινοι επισημαίνουν ότι η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνιστά έμμεση ενθάρρυνση της Τουρκίας να συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο δίχως να φοβάται ότι αυτό μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις. Η πλέον σοβαρή πρόταση των Πρασίνων αφορά, βεβαίως, τα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης τύπου 214, ωστόσο στο σχέδιο ψηφίσματος περιλαμβάνεται και ευθεία παραίνεση για διακοπή παράδοσης στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία. Οι Πράσινοι ζητούν επίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει στο πλαίσιο της Ε.Ε. προκειμένου να επιβληθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσει την αξία των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία για το 2019. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή