Απαντήσεις για την τηλεκπαίδευση

Απαντήσεις για την τηλεκπαίδευση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «8+1 αλήθειες για την τηλεκπαίδευση, και αμέτρητα ψεύδη ΣΥΡΙΖΑ», όπως τιτλοφόρησε τη σχετική ανακοίνωση, απάντησε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο της τηλεκπαίδευσης στα γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα και την Τρίτη. Χθες, δεν υπήρξαν προβλήματα. Η ανακοίνωση του υπουργείου προκάλεσε την απάντηση του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα που υλοποιήθηκε από το μηδέν την περασμένη άνοιξη, και σε χρόνο ρεκόρ, εν μέσω πανδημίας και κόντρα στις αντιξοότητες. Με συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης και επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών, η τηλεκπαίδευση αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα και συνέβαλε καθοριστικά στη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας εν μέσω πανδημίας. Το ψηφιακό άλμα του τελευταίου 8μήνου είναι κατάκτησή της. Το σύστημα είχε δοκιμαστεί σε πανελλαδική εμβέλεια και είχε λειτουργήσει με επιτυχία από την άνοιξη. Η δυσκολία πρόσβασης στις ψηφιακές τάξεις οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα του παρόχου, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο, το οποίο δεν επηρέασε μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες στην Ευρώπη και αλλού. Αμεσα δρομολογήθηκε η ενίσχυση του συστήματος. Ετσι την Τρίτη και χθες λειτούργησαν την ίδια στιγμή περίπου 40.000 ψηφιακές τάξεις, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 700.000 συμμετέχοντες», ανέφερε.

Το υπουργείο, μεταξύ άλλων, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που παρέλαβε. «Σε αντίθεση με την εγκατάλειψη των προηγούμενων χρόνων, το τελευταίο 8μηνο έχουν γίνει αλματώδη βήματα στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται σήμερα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) με περισσή υποκρισία, ενώ το υποχρηματοδοτούσε συστηματικά και το είχε καταδικάσει στην παρακμή. Οταν ξεκίνησε η πανδημία, η υπηρεσία τηλεδιασκέψεων του ΠΣΔ μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 500 ταυτόχρονους χρήστες. Από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του ΠΣΔ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2021-2022 και με αύξηση του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη», συνέχισε. «Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των σχολείων σε γρήγορα δίκτυα, το υπουργείο Παιδείας με τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο προχώρησε στην αναβάθμιση 7.100 κυκλωμάτων σχολείων από ADSL σε VDSL, ενώ περίπου 1.500 σχολεία διαθέτουν οπτική ίνα. Επίσης, προωθείται έργο εγκατάστασης οπτικών ινών σε περίπου 4.000 σχολεία Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τεράστια αναβάθμιση έχει επίσης συντελεστεί και στον τεχνικό εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Τον Ιούνιο του 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα σχολεία διέθεταν συνολικά 4.500 φορητές συσκευές, ενώ σήμερα έχουμε εξασφαλίσει τη διάθεση περισσότερων από 80.000 συσκευών, η διανομή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Από αυτές τις φορητές συσκευές, περίπου 65.000 αγοράστηκαν από το ελληνικό δημόσιο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι η ανακοίνωση του υπουργείου αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της διαχειριστικής ανικανότητας, της ευθυνοφοβίας, της απουσίας πολιτικής βούλησης και της έλλειψης προετοιμασίας από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων όσο και για την ομαλή πρόσβαση όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Τέλος, κάλεσε την κ. Κεραμέως «να καταθέσει τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη Cisco στη Βουλή. Και αφού δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, να παραιτηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή