«Να σταματήσει άμεσα η Άγκυρα τις παράνομες ενέργειες»

«Να σταματήσει άμεσα η Άγκυρα τις παράνομες ενέργειες»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Νότιο Καύκασο, εκφράζεται μεταξύ άλλων στο κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες καταδικάζουν έντονα την απόπειρα της Τουρκίας να σφετεριστεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος απευθύνουν έκκληση προς την Τουρκία για άμεση διακοπή των παράνομων και επιθετικών της ενεργειών, οι οποίες, όπως αναφέρεται, απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, καλούν την Άγκυρα να δεσμευτεί στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και να απέχει από τις απειλές ή τη χρήση δύναμης, όπως προβλέπεται και από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος αξιολόγησαν το αποτέλεσμα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, η οποία έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, η συνεργασία αυτή έχει θέσει τα θεμέλια μιας θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβάνοντας κοινές δράσεις σε διάφορους τομείς με σημαντική αξία για τις κοινωνίες και τις οικονομίες των εμπλεκόμενων χωρών. Επιπροσθέτως, διαβεβαίωσαν εκ νέου σχετικά με τη σημασία που δίνουν στις στρατηγικές σχέσεις, ενώ εξέφρασαν  την επιθυμία τους για περαιτέρω εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε εκείνους που σχετίζονται με τις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή προκειμένου να επωφεληθούν οι χώρες και οι λαοί.

Συζήτησαν, μάλιστα, και για την πρωτοφανή πρόκληση της COVID-19 και τον τεράστιο αντίκτυπο της πανδημίας στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά συστήματα και στις δύο χώρες αλλά και παγκοσμίως. Εξέφρασαν, τέλος, την κοινή τους δέσμευση για συνέχιση της συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή