ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου καταδίκασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τη Λευκωσία όπου συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση ΥΠΑΜ Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του Κύπρου Χαράλαμπο Πετρίδη και του Ισραήλ Μπένι Γκαντς, ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, «αποτελεί δε, κοινό μας όραμα και επιδίωξη η δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Είναι κοινός μας στόχος η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος είναι η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών των τριών χωρών και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, διακλαδικών ασκήσεων, ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών, ναυτικής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω την, θεσμοποιημένη, πλέον, Τριμερή συνεργασία , αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα διεύρυνσής της σε ένα πλαίσιο “3+1” με άλλες χώρες, «με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής».

«Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται ασφαλώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η παρουσία των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.