Η επίσκεψη Σίσι θύμωσε την Αγκυρα

Η επίσκεψη Σίσι θύμωσε την Αγκυρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Αγκυρα στη συνεργασία Ελλάδας – Aιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στόχευσε τη συμφωνία των δύο χωρών για τις θαλάσσιες ζώνες ευθύνης, αλλά και τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Αθήνα. Ο Ακάρ ανέφερε ότι «δυστυχώς υπάρχουν προβοκάτσιες, ανεύθυνες δηλώσεις, και προσπάθειες που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τα νόμιμα δικαιώματά μας και αυτό αυξάνει την ένταση. Στα πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε στη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, έτσι λάβαμε όλα τα μέτρα για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή».

Το Καστελλόριζο

Στην ομιλία του στην επιτροπή Αμυνας του τουρκικού Κοινοβουλίου ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα πως έχει στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της και για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο Καστελλόριζο. «H Eλλάδα εξακολουθεί να έχει τους ισχυρισμούς της για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης, που έχουν ως στόχο τον εγκλωβισμό της χώρας μας στις ακτές της, οι οποίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν έκταση 1.870 χιλιομέτρων. Διεκδικεί θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελλόριζο έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο απέχει από τις τουρκικές ακτές 1.950 μέτρα και από την ηπειρωτική Ελλάδα απέχει 580 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Ακάρ. «Οπως δεν διεκδικούμε τα δικαιώματα κανενός, έτσι δεν παραχωρούμε και τα δικαιώματά μας σε κανέναν. Μπορεί να πεθάνουμε, μπορεί να τραυματιστούμε, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι S-400

Στο ζήτημα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και τις απειλές για κυρώσεις, η Τουρκία δείχνει να επιμένει στις θέσεις της. Ο Ακάρ τόνισε πως η Αγκυρα πραγματοποιεί τις απαραίτητες δοκιμές όπως κάνει με όλα τα οπλικά συστήματα που παραλαμβάνει και τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα συστήματα όπως γίνεται η χρήση των S-300 από άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο ο ίδιος άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο συζητήσεων με την Ουάσιγκτον. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη συμβατότητα των S-400 και F-35. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, αντέδρασε στην ανακοίνωση της Αθήνας για την παράταση της NAVTEX του «Ορούτς Ρέις». Ο Ακσόι, αφού υποστήριξε πως οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν καμία νομική αξία για την Αγκυρα, την κατηγορεί πως «κλιμακώνει την ένταση, προβαίνει σε στρατιωτικές δραστηριότητες» και καλεί την Αθήνα σε «διάλογο δίχως προϋποθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή