Αυστηρό διάβημα Ε.Ε. προς Άγκυρα για Βαρώσια, Oruc Reis

Αυστηρό διάβημα Ε.Ε. προς Άγκυρα για Βαρώσια, Oruc Reis

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις «σοβαρές ανησυχίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέφεραν στις τουρκικές αρχές κοινοτικοί αξιωματούχοι για τις ενέργειες της Άγκυρας στα Βαρώσια και για τη νέα Navtex για το Oruc Reis. Όπως αναφέρει μάλιστα στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο, η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιντ, έκανε χθες την ασυνήθιστη κίνηση να θέσει η ίδια τα ζητήματα αυτά στον πρέσβη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Ο Στάνο χαρακτηρίζει τη νέα Navtex «βαθιά λυπηρή», σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί μία πορεία κλιμάκωσης που προκαλεί περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή». Αντ’ αυτού – σημειώνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής – «η Τουρκία θα έπρεπε να συμβάλλει ώστε να βρεθούν λύσεις διαρκείας και να εμπλακεί καλόπιστα στις προσπάθειες που βρίσκονται εν εξελίξει για την οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο». Κάτι τέτοιο, προσθέτει, «θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη μίας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Οι όποιες διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με τα Βαρώσια, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνισαν στην τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τον Πίτερ Στάνο, ότι η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη – όπως επαναβεβαίωσε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την 1η Οκτωβρίου – στο καθεστώς που ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (το ψήφισμα 550 του 1984 και το 789 του 1992). «Καμία ενέργεια δεν πρέπει να γίνει σχετικά με τα Βαρώσια που να μην είναι σύμφωνα με αυτά τα ψηφίσματα», τονίζει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Η Ε.Ε. προτρέπει υπέρ του σεβασμού αυτών των ψηφισμάτων και καλεί σε άμεση ανάκληση των πρόσφατων ενεργειών και στην αποφυγή περαιτέρω μονομερών ενεργειών που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί». Υπενθυμίζεται ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κυριακή τα Βαρώσια, στο μερικό άνοιγμα των οποίων προχώρησαν Τούρκοι στρατιώτες τον περασμένο μήνα.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Στάνο τονίζει ότι είναι «ζωτικό» να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα που θα επιτρέψει την επανέναρξη του διαλόγου. «Δεν είναι καιρός για μικτά αντιφατικά σήματα», σημειώνει. «Το μήνυμα της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρο: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από μία συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή