Μήνυμα πως εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα, έστειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «έχουμε φτάσει σήμερα τα 1.162 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Από αυτά, τα 609 είναι ΜΕΘ για non Covid περιστατικά και 553 για COVID περιστατικά. Το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ αντέδρασαν γρήγορα, εφάρμοσαν το σχεδιασμό τους, δημιούργησαν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν και μετακινήσεις ασθενών, τονίζοντας ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αεροδιακομιδές από τη μια χώρα στην άλλη για να υποστηρίξουν τα συστήματά τους.
«Η διασπορά του ιού βρίσκεται στην κοινότητα, άρα πρόκειται για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας. Αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και 15.000 ΜΕΘ, αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα, δηλαδή στους πολίτες, στην κοινωνία, δεν θα ήταν αρκετές». Γι’ αυτό όπως είπε, ελήφθησαν τα απαγορευτικά μέτρα.
Επανέλαβε ότι «όσο πιο καλά, σωστά, γρήγορα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο μειώνεται η χρονική διάρκεια των περιορισμών. Όσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα – και κάποιοι δυστυχώς το κάνουν εις βάρος κάποιων άλλων – προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μαζεύονται στη μονάδα του χρόνου και άρα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα».
Όπως είπε ο υπουργός, σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα εξιτήρια είναι κάτι παραπάνω από τα εισιτήρια. «Δηλαδή, οι συμπολίτες μας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας που χρειάζονται κλίνη COVID και μπαίνουν στα νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο και βγαίνουν. Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ και δεν θέλω να κουνάω το δάχτυλο και να τρομάζω τους συμπολίτες μας. Θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα. Το λέω και το λέμε από το καλοκαίρι. Υγιεινή των χεριών, μάσκα, αποστάσεις, προστασία για όλους, λίγο ακόμα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».
Ο υπουργός τόνισε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. «Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερης στόφας άνθρωποι, με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Πατριωτικά και στο σύνολό τους, είναι αδιάφορο το κομματικό, θα αγωνιστούν και θα παλέψουν όπως παλεύουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ. Θα στηρίξουν αυτούς τους ήρωες της διπλανής πόρτας και θα τους βοηθήσουν, θα τους βοηθήσουμε όλοι μαζί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι, σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε».
Όσον αφορά την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, ο κ. Κικίλας τόνισε πως όσο εξελίσσεται η πανδημία – και εξελίσσεται βιαίως σε όλη την Ευρώπη – είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε μέτρα για να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία. «Το τελευταίο μέτρο που θα ήθελε να πάρει κανείς, είναι να μην λειτουργούν τα Δημοτικά σχολεία ή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Πρέπει να γίνει κατανοητό πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που βιώνουμε, για να φτάσει η Επιτροπή να εισηγηθεί και αυτό το μέτρο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα στο lockdown».
Ερωτηθείς για την άρση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».
Εξήγησε ότι, πάντα όλα τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων–Επιδημιολόγων. Αυτοί έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Τους δίνουμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ό,τι στοιχεία χρειάζονται καθημερινά, προκειμένου να κάνουν τις επιστημονικές εισηγήσεις στην Κυβέρνηση. Αυτό γίνεται από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, πριν καν έρθει ο ιός στην Ελλάδα, και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, είπε ο υπουργός.