ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ: Εκπαιδευτικός προορισμός για όλο και περισσότερους Αμερικανούς η Ελλάδα

Πάιατ: Εκπαιδευτικός προορισμός για όλο και περισσότερους Αμερικανούς η Ελλάδα

Αύξηση 11,7% σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών φοιτητών που επέλεξε να σπουδάσει στην Ελλάδα την ακαδημαϊκή χρονιά 2018/19, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας Open Doors 2020, όπως δημοσιεύθηκαν από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE) και σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα καλωσόρισε συνολικά 5.834 Αμερικανούς φοιτητές κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2018/19, σε σύγκριση με τους 5.223 του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 11,7%. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται πως η Ελλάδα ανέβηκε δύο θέσεις, κατακτώντας πλέον τη 12η θέση παγκοσμίως στους διεθνείς εκπαιδευτικούς προορισμούς για Αμερικανούς φοιτητές (είχε καταταχθεί 14η το 2019, και 17η το 2018).

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ δήλωσε ενθουσιασμένος που η Ελλάδα αποτελεί εκπαιδευτικό προορισμό για όλο και περισσότερους Αμερικανούς φοιτητές και εκτίμησε ότι αυτή η αύξηση θα επιταχυνθεί όσο ξεπερνάμε την πανδημία COVID-19. Περαιτέρω, τόνισε πως το ελληνικό υπουργείο Παιδείας βασίζεται στις εξαιρετικές πρωτοβουλίες του για να προσελκύσει περισσότερους διεθνείς μαθητές, εμβαθύνοντας τους δεσμούς μεταξύ των λαών και ενισχύοντας τις κοινές αξίες Ελλάδας – ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη δέσμευση πως η πρεσβεία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες.

Παράλληλα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019/20 χιλιάδες Έλληνες επέλεξαν τις ΗΠΑ για τις σπουδές τους, με 2.489 Έλληνες φοιτητές συνολικά να σπουδάζουν σε αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, από τους 2.489 Έλληνες φοιτητές που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις ΗΠΑ το 2019/20, σχεδόν οι μισοί (1.132) παρακολούθησαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, 793 φοιτητές παρακολούθησαν προπτυχιακά προγράμματα, και οι υπόλοιποι άλλου είδους ακαδημαϊκά προγράμματα. Επισημαίνεται ότι 2.523 Έλληνες φοιτητές σπούδασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το προηγούμενο έτος.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε για πέμπτη συνεχή χρονιά περισσότερους από ένα εκατομμύριο διεθνείς φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πριν από την πανδημία» δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Παιδείας και Πολιτισμού, Μαρί Ρόις και προσέθεσε: «Η διεθνής κινητικότητα των φοιτητών είναι τόσο σημαντική σήμερα όσο ποτέ και πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο καλύτερος προορισμός για τους φοιτητές να σπουδάσουν και να αποκτήσουν τα πτυχία τους. Η εκπαίδευση είναι το μονοπάτι προς ένα σπουδαιότερο μέλλον και οι διεθνείς εκπαιδευτικές ανταλλαγές έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τις πορείες των φοιτητών».

Το Open Doors δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ), το οποίο διενεργεί ετήσιες στατιστικές αναλύσεις σχετικά με τους διεθνείς φοιτητές στις ΗΠΑ από τη δημιουργία του το 1919, πλέον σε συνεργασία με το γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 1972, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία. Επίσης, σημειώνει πως είναι μια περιεκτική πηγή πληροφοριών σχετικά με διεθνείς φοιτητές που σπουδάζουν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και Αμερικανούς φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό με ακαδημαϊκή πιστοποίηση από τα πανεπιστήμιά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ