Επικίνδυνα παιχνίδια με την πορεία ενώ ο ιός συνεχίζει να καλπάζει

Επικίνδυνα παιχνίδια με την πορεία ενώ ο ιός συνεχίζει να καλπάζει

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμο κρας τεστ θα περάσει σήμερα η κυβέρνηση με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, καθώς τις προηγούμενες μέρες το κλίμα πολώθηκε επικίνδυνα με τα τρία αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης να σηκώνουν τους τόνους, λόγω της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις σε μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα για τη δημόσια υγεία.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να αποσυμπιέσει το κλίμα ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλα τα κόμματα και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς «σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο», καταθέτοντας ένα λουλούδι όλοι τους, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης απέκρουσε τα περί πόλωσης που του προσάπτει η αντιπολίτευση και χαρακτήρισε «αδιανόητο» κάποιοι να στήνουν «σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών». Ο πρωθυπουργός θύμισε πως «φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους. Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό», είπε, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα».

84% λέει «όχι» στην πορεία

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως φέτος επιβάλλεται να εορτάσουμε την επέτειο «όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων», προσθέτοντας πως «η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας».

Η αποστροφή Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», οι δημοσκοπήσεις που «έτρεξαν» το τελευταίο διάστημα είναι σαφείς. Το 84% των Ελλήνων πολιτών είναι κατά της πορείας για το Πολυτεχνείο. Η ανάλυση ανά ψηφοφόρους κομμάτων είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική. Το 94% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. λέει «όχι» στην πορεία, όπως και το 85% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ – κάτι που δείχνει πως η Φώφη Γεννηματά πήρε τη σωστή θέση. Εντυπωσιακό είναι ωστόσο πως κατά της πορείας είναι 6 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και το 50% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Οι συγκεκριμένες τάσεις ήταν βεβαίως εις γνώσιν του Μαξίμου όταν πήρε την απόφαση να απαγορεύσει την πορεία. Το ερώτημα είναι εάν ήξερε τις τάσεις της κοινής γνώμης ο Αλέξης Τσίπρας. «Πέφτει διαρκώς σε αντιφάσεις», λένε από το Μαξίμου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μία ζητάει την τήρηση των μέτρων και από την άλλη θεωρεί πως η ταύτιση με τον Βαρουφάκη και το ΚΚΕ τον βοηθάει.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει την κεντρική μάχη εναντίον της πανδημίας. Η εκτίμηση είναι πως αυτή την βδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε πιθανώς πτώση των κρουσμάτων, ωστόσο δεν είναι αυτό το μείζον. Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι μεγάλη και εκεί εστιάζονται όλες οι προσπάθειες.

Διαβάστε επίσης

Κ. Σακελλαροπούλου: Η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης

Κυρ. Μητσοτάκης: Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα

Επέτειος Πολυτεχνείου: Το παρασκήνιο της σύμπλευσης των τριών

Σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. για κλιμακωτή αντίδραση

N. Δένδιας: Μην επιτρέψουμε τον διχασμό για το αυτονόητο
   

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή