Στο Αμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργός για τις υπογραφές

Στο Αμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργός για τις υπογραφές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπογραφή αμυντικής και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πτυχή της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στο Αμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δεύτερη επίσκεψή του στη σημαντική χώρα του Κόλπου. Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (για τρίτη φορά στα ΗΑΕ), ο οποίος μαζί με τον πρωθυπουργό θα έχει συζητήσεις για τις στρατηγικές πτυχές της σχέσης των δύο χωρών, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, που θα έχουν επαφές με δύο εγχώρια funds για την πιθανότητα επενδύσεων σε σειρά τομέων.

Στο ευρύτερο στρατηγικό επίπεδο, η Αθήνα επιθυμεί να καλλιεργήσει μια ισχυρή πολιτική σχέση που σε βάθος χρόνου θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται. Αδιαμφισβήτητα, οι συμφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στα ΗΑΕ (μεταξύ άλλων) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς ανοίγουν τις δυνατότητες συνεργασίας με διάφορους τρόπους. Τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να μπουν ως πρόσθετος εταίρος (+1) στα σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με την Αίγυπτο είτε με το Ισραήλ, κάτι που ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Επίσης, όπως αποκάλυψε πρώτη η «Κ», τα ΗΑΕ και η Ελλάδα μπορούν να σχηματίσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας και με παίκτες όπως η Ινδία, με την οποία τους συνδέουν κοινές ανησυχίες και προβληματισμοί για την κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρεια.

Σε αμιγώς διμερές επίπεδο, για την Ελλάδα το προφανές όφελος είναι η πρόσβαση στον Περσικό Κόλπο και στη Μέση Ανατολή μέσω μιας χώρας που προασπίζεται τον ρόλο του μετριοπαθούς Ισλάμ, ενώ την ίδια στιγμή έχει σαφή προσανατολισμό ασφαλείας. Τα ΗΑΕ μέσω της Ελλάδας αποκτούν πρόσβαση στα Βαλκάνια, αλλά και την Ε.Ε. Παρότι τα ΗΑΕ προφανώς έχουν σχέσεις και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο συνδυασμός ιστορίας και γεωγραφίας της Ελλάδας προσθέτει στοιχεία τα οποία διευκολύνουν τη διπλωματική ώσμωση και τη συνεννόηση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αμπου Ντάμπι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή