Ατζέντα με ασφάλεια και επενδύσεις στο Άμπου Ντάμπι

Ατζέντα με ασφάλεια και επενδύσεις στο Άμπου Ντάμπι

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σημερινό τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν αναμένεται να επισφραγιστεί η ολοένα και στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει έφθασαν στο Aμπου Ντάμπι χθες το βράδυ, όπου και έγιναν δεκτοί στο παλάτι. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμαιναν χθες ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού εντάσσεται στην προσπάθεια συστηματικής οικοδόμησης και ενίσχυσης διεθνών και περιφερειακών συμμαχιών, συμμετέχοντας ενεργά στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής.

Μαζί με τον πρωθυπουργό, στα ΗΑΕ βρίσκονται από χθες το βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών και Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και Aδ. Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κ. Φραγκογιάννης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θ. Ντόκος.

Iσως τα πλέον σημαντικά κείμενα που θα υπογραφούν στο Aμπου Ντάμπι είναι εκείνα που θα υπογράψει ο κ. Δένδιας με τον ομόλογό του των ΗΑΕ, και συγκεκριμένα τη διακήρυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τη συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ατζέντα με ασφάλεια και επενδύσεις στο Άμπου Ντάμπι-1
Φωτ. EPA.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρονταν στην ήδη υφιστάμενη οικονομική συνεργασία με τα ΗΑΕ, τα οποία αποτελούν τον σημαντικότερο επενδυτή των χωρών του Περσικού Κόλπου στην Ελλάδα. Επισήμαιναν ότι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος είναι η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές των μεταφορών.

Οι πιθανές νέες επενδύσεις στην Ελλάδα θα τεθούν σήμερα επί τάπητος κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι κ. Γεωργιάδης, Φραγκογιάννης και Πατέλης με το επενδυτικό fund Mubadala Investment Company PJSC. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του θρόνου, θα ακολουθήσει και διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και ΗΑΕ με τη συμμετοχή των κ. Δένδια, Γεωργιάδη και Φραγκογιάννη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή