Eπαναστατική «γυμναστική» εν μέσω κορωνοϊού

Eπαναστατική «γυμναστική» εν μέσω κορωνοϊού

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα περίπου 200 άτομα από τοπική οργάνωση της Αττικής του ΚΚΕ, στελέχη της ΚΝΕ και εκλεγμένων συνδικαλιστών εργατικών σωματείων, που βρέθηκαν χθες το πρωί έξω από το Πάρκο Ελευθερίας στη Βασιλίσσης Σοφίας, δύο ήταν τα δεδομένα: πρώτον, ότι παραβίασαν την απαγόρευση για τις συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων, και δεύτερον, ότι –στα πρότυπα της Πρωτομαγιάς– τα μέλη του Περισσού παρουσιάστηκαν συντεταγμένα, με τις απαιτούμενες αποστάσεις, φορώντας τις μάσκες τους. Η πρωινή συμβολική εκδήλωση του ΚΚΕ κύλησε χωρίς απρόοπτα, παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας κατέθεσε στεφάνι στο πρώην κολαστήριο του ΕΑΤ- ΕΣΑ.

Παρά τις απαγορεύσεις, πάντως, η μεσημεριανή παρουσία σωματείων και φορέων του Περισσού στα Προπύλαια –1.500 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία– οδήγησε μοιραία σε επεισόδια. Η συγκέντρωση, παρά το γεγονός ότι και πάλι οι αποστάσεις είχαν τηρηθεί, ήταν παράνομη, γεγονός που δεν δέχτηκαν οι παρευρισκόμενοι, με το ΚΚΕ να κάνει λόγο για «όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού αστυνομικής βίας και καταστολής». Υποστηρίζουν πως απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών. Στην ανακοίνωση το κόμμα σημειώνει σε υψηλούς τόνους: «Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η προστασία από την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί».

Η αστυνομία είναι προφανές ότι δεν δέχτηκε να κάνει τα στραβά μάτια σε μια δεύτερη πορεία του ΚΚΕ μέσα στην ημέρα, που άλλωστε ήταν πολλαπλάσια σε μέγεθος από την προηγούμενη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατηγόρησε από τα Προπύλαια τις αστυνομικές δυνάμεις πως κινήθηκαν απρόκλητα κατά των μελών του κόμματος. Σημείωσε δε ότι δέχτηκε επίθεση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, του οποίου έσκισαν, όπως καταγγέλθηκε, το πουκάμισο. Απαίτησε την απελευθέρωση των προσαχθέντων μελών του κόμματος προκειμένου να αποχωρήσει το μπλοκ του ΚΚΕ από την οδό Πανεπιστημίου. «Δεν λένε για ποιο λόγο τους χτυπάνε, τους έχουν κάτω, τους έχουν γδάρει τα χέρια και τα πόδια και τους βαστάνε με χειροπέδες. Είναι απαράδεκτο», κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι προσαγωγές διαδηλωτών του ΚΚΕ στα Προπύλαια έβαλαν «φωτιά» και στη Βουλή. Ενδεικτική της έντασης είναι η χρήση υβριστικής φρασεολογίας του Ν. Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ) ότι «η πολιτική μ…κία και η ανοησία έχει και τα όριά της», αντιδρώντας οργισμένα στα πυρά του Κ. Χήτα (Ελλ. Λύση) ότι έπρεπε να έχουν συλληφθεί και οι βουλευτές που παραβίασαν τη νομιμότητα. Νωρίτερα, την απελευθέρωση των προσαχθέντων είχε απαιτήσει, πέρα από το ΚΚΕ, και ο Α. Xαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ), καταγγέλλοντας απρόκλητη επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. και μετατροπή της περιοχής σε «υγειονομική βόμβα» με τη μεταφορά 6.000 αστυνομικών. Από την αξιωματική αντιπολίτευση, στηρίζοντας το μέτωπο των τριών που δημιουργήθηκε με την υπογραφή του κειμένου κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων, υποστήριξαν πως «ο κ. Μητσοτάκης, αφού έχει χάσει κάθε έλεγχο μπροστά στην πανδημία και στην οικονομική κατάρρευση, πόνταρε ό,τι του έχει απομείνει στην ψευδαίσθηση ελέγχου μέσα από την καταστολή και τις προβοκάτσιες». Επικίνδυνα παιχνίδια για τη δημιουργία εντυπώσεων ενώ ο κορωνοϊός καλπάζει, καταλόγισε στη Βουλή ο Χ. Μπουκώρος (Ν.Δ.). Βολές για «διχασμό» εξαπέλυσε ο Ανδρ. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ).

Διαβάστε επίσης

Επεισόδια, κλεφτοπόλεμος και προσαγωγές

Τι συνέβη στα Σεπόλια – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή