Παιχνίδι Ερντογάν με Βαρώσια και στόχο τη διχοτόμηση

Παιχνίδι Ερντογάν με Βαρώσια και στόχο τη διχοτόμηση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει το άνοιγμα των Βαρωσίων για κατοίκηση αλλά και τουρισμό, αλλά και η εκστρατεία της Αγκυρας για να πείσει χώρες με τις οποίες διατηρεί στενές σχέσεις να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, συγκεντρώνουν τα τελευταία 24ωρα εκτενείς αναφορές στον τουρκικό Τύπο («Τουρκιγιέ», «Χουριέτ», «Σαμπάχ» κ.λπ.). Οι πληροφορίες αυτές ενισχύουν την αίσθηση που ο ίδιος ο κ. Ερντογάν φρόντισε να προβάλει ξεκάθαρα την περασμένη Κυριακή, για την προώθηση μιας ατζέντας στο Κυπριακό που προκρίνει ως οριστική λύση τη δημιουργία δύο διακριτών, ανεξάρτητων κρατών. Η λογική του κ. Ερντογάν εντοπίζεται στο ότι οι Ελληνοκύπριοι, απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν, ουσιαστικά αρνήθηκαν την επιστροφή της Αμμοχώστου, ως εκ τούτου η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να ολοκληρώσει κάτι που έμεινε μισό. Με βάση αυτή τη λογική, οι Ελληνοκύπριοι που έχασαν τα σπίτια τους θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια «επιτροπή» του ψευδοκράτους για να ανακτήσουν τις περιουσίες τους και η πόλη να αρχίσει να λειτουργεί ξανά. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ήδη 300 Ελληνοκύπριοι έχουν κάνει αιτήματα στη σχετική «επιτροπή», για εκτάσεις που περιλαμβάνουν σχεδόν το ήμισυ των Βαρωσίων.

Παράλληλα, η Αγκυρα μεσολαβεί ώστε το ψευδοκράτος να αναγνωριστεί από κάποιες χώρες, πλην της Τουρκίας, ξεκινώντας από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει ήδη προσκληθεί να επισκεφθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Κατά την εφημερίδα «Τουρκιγιέ», το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο οι Τούρκοι περιγράφουν ως «αδελφό» κράτος, απέφευγε να προχωρήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι αυτό θα προκαλούσε κύμα αντίστοιχων αναγνωρίσεων της αρμενικής «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στα διάφορα ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων αναφέρονται και άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Σομαλία και η Γκάμπια, αλλά και η διοίκηση της λιβυκής Τριπολιτανίας, δηλαδή η κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, που θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναγνώριση.

Ο κ. Ερντογάν ήδη αξιοποιεί το άνοιγμα των Βαρωσίων και την εκστρατεία του για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως επιχείρημα κατά της αντιπολίτευσης μέσα στην Τουρκία. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του στην Ενωση Χρηματιστηρίων και Επιμελητηρίων της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν είπε «πως δεν είναι δυνατόν να εξηγήσεις την οικονομία σε κάποιον που δεν γνωρίζει τι είναι το Κυπριακό, τι σημαίνει το άνοιγμα των Βαρωσίων και που δεν έχει καταλάβει το διπλωματικό μήνυμα από την εικόνα που έδωσε η τουρκική αντιπροσωπεία εκεί υπό την ηγεσία του προέδρου της Τουρκίας». Εν συνεχεία τούς κατηγόρησε για υποχωρητική στάση στο Αζερμπαϊτζάν, στη Συρία και στη Λιβύη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή