Νέα μέτρα: Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή – Rapid test για όσους μπαίνουν στη χώρα

Νέα μέτρα: Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή – Rapid test για όσους μπαίνουν στη χώρα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Πρώτον αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από αύριο, στις 06.00 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί. 

Δεύτερον, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας».

«Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στη χώρα μας. Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρά συμπεριφορά απ’ ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown. Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ετοιμότητα για επίταξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε «έκκληση ξανά σε όλους τους πολίτες να τηρήσουμε τα μέτρα για να μειώσουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές» και προσέθεσε: «Ας τηρήσουμε τα μέτρα για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα μένοντας σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς.

Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δυστυχώς η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων. Γι’ αυτό συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -αν χρειαστεί κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια». 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας για τον πρωθυπουργό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με αφορμή την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το περασμένο Σάββατο, είπε ότι είχαν προηγηθεί τεστ αρνητικά και για τους δύο, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε ξανά τεστ πριν την αναχώρηση του για τα ΗΑΕ, επίσης αρνητικό. «Ο έλεγχός του με τεστ είναι συνεχής και ακολουθεί αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με αυτά τα δεδομένα η εισήγηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας», τόνισε. «Η κυβέρνηση εκφράζει τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου», πρόσθεσε.

Νέα μέτρα: Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή – Rapid test για όσους μπαίνουν στη χώρα-1

Χριστούγεννα

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Είναι μακριά ακόμα τα Χριστούγεννα. Ας τηρήσουμε πρώτα τα μέτρα και θα μιλήσουμε στη συνέχεια για το χρονοδιάγραμμα».

«Πηγαίνουμε σταδιακά, βλέπουμε το επιδημιολογικό φορτίο, ακούμε τους ειδικούς και θα λάβουμε αποφάσεις. Ας τηρήσουμε τα μέτρα και τότε θα είναι πιο ορατό να βγούμε από αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Νέο επικίνδυνο κύμα

«Ολόκληρη η Ευρώπη κι όχι μόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με το νέο πιο ισχυρό και πιο επικίνδυνο κύμα κορωνοϊού. Σε πολλά κράτη παρά τα περιοριστικά μέτρα οι καμπύλες κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων αποδεικνύονται άκαμπτες. Σε κάποια κράτη τα συστήματα υγείας φθάνουν στα όριά τους και σε άλλα δηλώνουν το τέλος της αντοχής τους», υπογράμμισε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, «στην Ελβετία για παράδειγμα, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό έχουν καταληφθεί και η αρμόδια υπηρεσία της χώρας, μ’ ένα απ’ τα πιο σύγχρονα και ισχυρά συστήματα υγείας στον κόσμο λέει στους πολίτες ότι δεν μπορεί να τους περιθάλψει στις ΜΕΘ. Στη Γερμανία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Στην Πορτογαλία, η υπουργός Υγείας δηλώνει ότι το σημερινό επίπεδο διασποράς θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο σύστημα υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή