Μη ρεαλιστικός στόχος η 1/12

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαναγγελία μιας αναμενόμενης παράτασης των περιορισμών έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καθώς η επιμονή των κρουσμάτων σε υψηλούς αριθμούς δεν αφήνει περιθώρια για άνοιγμα στις αρχές Δεκεμβρίου καμιάς κοινωνικής δραστηριότητας που θα εμπεριέχει πολύ υψηλό ρίσκο. Η κυβέρνηση, άλλωστε, ουδέποτε μίλησε για χρονοδιάγραμμα, αλλά για φάσεις ανοίγματος. Αυτό επισήμανε και ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στην ΕΡΤ: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», είπε, προσθέτοντας πως η μερική άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου «δεν είναι ρεαλιστική».

Η Θεσσαλονίκη και εν γένει η Βόρεια Ελλάδα, τρεις εβδομάδες αφότου μπήκε σε καθεστώς lockdown, εξακολουθεί να «βράζει». Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή επίταξη ιδιωτικών κλινικών, η οποία ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά προϊόν σχεδιασμού εδώ και δέκα ημέρες. Οσον αφορά τα δεδομένα σε όλη τη χώρα, η επιδημιολογική κατάσταση χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικό. 

Αφενός είναι δεδομένο ότι το lockdown δεν είχε τόσο γρήγορα αποτελέσματα όσο αναμενόταν, καθώς τα κρούσματα είναι ακόμα πολύ υψηλά. Αυτό, ωστόσο, έχει εξήγηση: Τον προηγούμενο ένα μήνα η κατάσταση έμοιαζε με καζάνι που έβραζε και η διασπορά στην κοινότητα ήταν τεράστια. Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εβδομάδων είναι ορατό μέχρι σήμερα, καθώς εξακολουθεί να δίνει πολλά κρούσματα. 

Το αισιόδοξο σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι, όσο και αν είναι περίεργο, φαίνεται πως έχει μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη διασπορά και οι δείκτες μεταδοτικότητας σε Αθήνα, αλλά κυρίως σε Θεσσαλονίκη, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα, έχουν αρχίσει να πέφτουν. Εάν μάλιστα τα μέτρα τηρηθούν πιστά, οι ειδικοί θεωρούν πως τα πρώτα αποτελέσματα του lockdown θα είναι ορατά από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οπως είπε ο κ. Σύψας και επιβεβαιώνουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, «το lockdown έπιασε», καθώς «εάν δεν το είχαμε κάνει, τα κρούσματα αυτή τη στιγμή θα ήταν πάνω από 7.000 ημερησίως».

Χριστούγεννα με προσοχή

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, είναι προφανές πως τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι τελείως διαφορετικά και οι περιορισμοί θα είναι υπαρκτοί σε πολλά επίπεδα. Το ζητούμενο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο άμεσα αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, ώστε να μπορέσει να ανοίξει η αγορά σε κάποιο βαθμό ενόψει Χριστουγέννων. Αυτό τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. με θέμα την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης, ενώ πρόσθεσε πως τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν, ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Στη συζήτηση για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στις οικονομίες τους, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει «σταδιακά και με μεγάλη προσοχή», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο ίδιος.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή