ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα: Η Aθήνα να προσέλθει σε διάλογο αντί να απαντά στις NAVTEX

Άγκυρα: Η Aθήνα να προσέλθει σε διάλογο αντί να απαντά στις NAVTEX

Στις αιτιάσεις της περί ερευνών του Oruc Reis «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» επιμένει η Άγκυρα, καλώντας την Ελλάδα «να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για διάλογο, αντί να εκδίδει ανακοινώσεις για κάθε NAVTEX».

Σε δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανέφερε ότι «οι ισχυρισμοί της Ελλάδας έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ από τον Ιούλιο».

Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Νωρίτερα, η Τουρκία εξέδωσε αντί-NAVTEX ως απάντηση στην ελληνική NAVTEX, που χαρακτήρισε νωρίτερα παράνομη την τουρκική οδηγία.

Νέα NAVTEX από Άγκυρα

Υπενθυμίζεται πως με νέα NAVTEX η Άγκυρα παρατείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου την παραμονή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο. Η νέα NAVTEX δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

O σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απάντησε με αντι-NAVTEX που χαρακτηρίζει παράνομη τη νέα τουρκική οδηγία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα τη νέα παράνομη NAVTEX.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να κάνει άνοιγμα στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, εξέφρασε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε πως υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα.