Άγκυρα: Η Aθήνα να προσέλθει σε διάλογο αντί να απαντά στις NAVTEX

Άγκυρα: Η Aθήνα να προσέλθει σε διάλογο αντί να απαντά στις NAVTEX

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αιτιάσεις της περί ερευνών του Oruc Reis «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» επιμένει η Άγκυρα, καλώντας την Ελλάδα «να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για διάλογο, αντί να εκδίδει ανακοινώσεις για κάθε NAVTEX».

Σε δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανέφερε ότι «οι ισχυρισμοί της Ελλάδας έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ από τον Ιούλιο».

Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Νωρίτερα, η Τουρκία εξέδωσε αντί-NAVTEX ως απάντηση στην ελληνική NAVTEX, που χαρακτήρισε νωρίτερα παράνομη την τουρκική οδηγία.

Νέα NAVTEX από Άγκυρα

Υπενθυμίζεται πως με νέα NAVTEX η Άγκυρα παρατείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου την παραμονή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο. Η νέα NAVTEX δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

O σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απάντησε με αντι-NAVTEX που χαρακτηρίζει παράνομη τη νέα τουρκική οδηγία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα τη νέα παράνομη NAVTEX.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να κάνει άνοιγμα στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, εξέφρασε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε πως υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή