Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Η Άγκυρα βλέπει τον εαυτό της ως κομμάτι της Ευρώπης

Ερντογάν: Η Άγκυρα βλέπει τον εαυτό της ως κομμάτι της Ευρώπης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι η Άγκυρα βλέπει τον εαυτό της ως «αναπόσπαστο κομμάτι» της Ευρώπης, προσθέτοντας παράλληλα ότι αυτό «δεν σημαίνει πως θα υποχωρήσει σε ανοιχτές επιθέσεις εναντίον της με κεκαλυμμένες αδικίες και άνιση μεταχείριση».

Όπως είπε σε μέλη της κυβέρνησης, η Ε.Ε. θα πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και να κάνει την Τουρκία κανονικό μέλος του μπλοκ. 

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει και ότι προσδοκία της Τουρκίας από την Ευρώπη είναι «να μην ασκεί πολιτική διακρίσεων» και να «μην εμπλακεί στην εχθρότητα εναντίον της».

«Τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη», είπε ο Ερντογάν.

Νέα παράνομη NAVTEX από Άγκυρα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αφήνει να εννοηθεί πως οι εργασίες του Oruc Reis θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου και θα αποχωρήσει από την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» ανέφερε το υπουργείο.

Καλίν: «Έτοιμη» η Άγκυρα για διερευνητικές

Την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη για νέες ιδέες για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε σε συναντήσεις που είχε χθες στη βελγική πρωτεύουσα ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα της οποίας βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters