«Όχι» από ΚΙΝΑΛ στα ανοίγματα ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πανδημία

«Όχι» από ΚΙΝΑΛ στα ανοίγματα ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πανδημία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στενό μαρκάρισμα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς συνεχίζεται από την Κουμουνδούρου σε μια προσπάθεια, σε πρώτη φάση, να ανακοπεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που όπως υποστηρίζουν δεν βοηθά το κόμμα να ανακάμψει. 

Μετά τη συμμαχία του Πολυτεχνείου τη σκυτάλη πήρε ο τομέας της υγείας και, επειδή σε επίπεδο αρχηγών η συνεννόηση δεν είναι τόσο εύκολη, την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Ανδρέας Ξανθός. Επικοινώνησε με τους τομεάρχες των άλλων κοινοβουλευτικών παρατάξεων, σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινά σημεία στα προγράμματά τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η «πόρτα» που έφαγε ο τέως υπουργός από το ΚΙΝΑΛ είναι ενδεικτική πως η προσέγγιση με τη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει να μην είναι εύκολη, παρότι το προφίλ του ταιριάζει γάντι με την προγραμματική αντιπολίτευση που ασκεί η Φώφη Γεννηματά αποφεύγοντας τους υψηλούς τόνους.  

Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 δεν σημαίνει ότι περιμένουν πολλά στην Κουμουνδούρου ούτε από τα αριστερά τους. Ολη αυτή η κινητικότητα, όμως, εντάσσεται σε μια στρατηγική ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού (αρχίζει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή), με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της δημιουργίας ενός κοινού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση. Κατανοούν πως δεν μεταφράζεται σε συμμαχία ή συμπόρευση, ωστόσο επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την πανδημία, προκειμένου να στριμώξουν τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς. 

Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα να μην έχουν και «εσωκομματικά φάλτσα». Ενωτικό μήνυμα θα στείλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην απογευματινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, μιλώντας για πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση.

Το πρέσινγκ συνεχίζεται και σε προγραμματικό επίπεδο. Μετά το «Μένουμε Ορθιοι II», ένα πλάνο ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, που θα δώσει ανάσες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος, εκτός απροόπτου, μέσα στην εβδομάδα. Είναι ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έμφαση δίνεται, πέρα από την αύξηση των δαπανών για την υγεία, στη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού. Δίνοντας εργασιακή προοπτική στους συμβασιούχους να παραμείνουν στο σύστημα και βάζοντας κατώτατο όριο στον μισθό του γιατρού τις 2.000 ευρώ. Ανάλογη προσαρμογή θα προτείνεται και για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Συνεχίζοντας την επίθεση προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχει αποδείξει ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει, δυστυχώς, να ενισχύσει το ΕΣΥ». Αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δείχνουν ότι «η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση στις χώρες της Ε.Ε. σε δαπάνες για το ΕΣΥ από την έναρξη της πανδημίας και μετά, και –το χειρότερο– με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και την επόμενη χρονιά, τη χρονιά δηλαδή της πανδημίας, προβλέπονται λιγότερες δαπάνες για την υγεία σε σύγκριση με το τρέχον έτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή