Ανάλυση: Τι να φταίει στη Βουλή;

Ανάλυση: Τι να φταίει στη Βουλή;

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αποστασιοποιηθούμε λίγο από την βαβούρα την ημερών θα διαπιστώσουμε πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ του βίντεο που πρόβαλε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στην πρόσοψη της Βουλής (21.11.2020) και της ταπισερί που με ζωντανές μορφές προβλήθηκε στην εκδήλωση έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (εδώ, στο 23ο λεπτό και μετά).

Ο βασικός κορμός ήταν ίδιος: το αφήγημα της τρισχιλιετούς ιστορίας του ελληνικού έθνους. Και τα δύο έμπλεξαν κάποια μυθολογικά στοιχεία με την ιστορία. Στην Βουλή ήταν η πτήση του Ίκαρου, στο ΟΑΚΑ ο Ηρακλής που σκοτώνει την Λερναία Ύδρα. Και τα δύο είχαν αναφορές στην βυζαντινή περίοδο. Προχθές ήταν η Παναγιά Βρεφοκρατούσα, το 2004 πέρασαν με την ίδια βυζαντινή τεχνοτροπία ο Άγιος Γεώργιος, οι Τρεις Ιεράρχες κ.λπ.

Γιατί λοιπόν έγινε τώρα τέτοιος χαμός, ενώ δεν ακούστηκε κιχ πριν 16 χρόνια;

Να’ ναι άραγε επειδή αυτά τα έχουμε για τους ξένους κι όχι για να παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας; Να έγινε βαβούρα επειδή στην εποχή των social media όλα διυλίζονται πολύ και οι τάσεις του twitter δημιουργούν πολιτικές στάσεις; Να φταίει το γεγονός ότι το 2004 παρουσιάστηκε η εξέλιξη του πολιτισμού σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο, ενώ προχθές η πολεμική αρετή των Ελλήνων; Να ‘ναι το πρόβλημα του χώρου, όπως υπονόησε στην δήλωσή του ο κ. Νίκος Φίλης; 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «η προβολή στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου εικόνων που παραπέμπουν στο διαβόητο “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”. Το κτίριο του βασικού θεσμού της Δημοκρατίας καλύφθηκε από εικόνες πολεμικής κινητοποίησης και από θρησκευτικές απεικονίσεις, κάτι εντελώς ανεπίτρεπτο (…) Όλοι αντιλαμβάνονται τι σηματοδοτεί η προβολή στην κεντρική όψη του Κοινοβουλίου στρατιωτικών ασκήσεων» (22.11.2020). Έχει ένα δίκιο εδώ, διότι τα τανκς περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο την αποφράδα μέρα του 1967. Αλλά πάλι το πρόβλημα με την επιβολή της δικτατορίας δεν ήταν ο στρατός καθαυτός, αλλά το γεγονός ότι μια δράκα συνωμοτών χρησιμοποίησαν τον στρατό για να κλείσουν το κοινοβούλιο.

Ή μήπως φταίει το γεγονός ότι «άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας»;

Η αλήθεια είναι πως το βίντεο που προβλήθηκε στην Βουλή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι διαφημιστικό σποτ της εκπομπής «Με Αρετή και Τόλμη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στην ΕΤ2. Είχε κάποιες τεχνολογικές καινοτομίες αλλά τίποτε περισσότερο. Αντιθέτως η δημιουργία του κ. Δημήτρη Παπαϊωάννου πήρε ένα χιλιοειπωμένο στα σχολεία αφήγημα και του έδωσε νέα πνοή. 

Είχε, για παράδειγμα, την πινελιά του έρωτα που υπερίπτατο στο κέντρο του γηπέδου, έδειχνε την χαρά των νέων παιδιών που αγκαλιάζονταν κ.λπ. Ήταν αντάξια μια παραγωγή του 2004 και ουχί του 1968, όταν έγινε το σόου της «Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων» στο Παναθηναϊκό Στάδιο. 

Γι’ αυτό και η προχθεσινή προβολή στην πρόσοψη της Βουλής ενόχλησε αισθητικώς. Έμοιαζε περισσότερο σαν να είχε φτιαχτεί το 1968 και όχι το 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή