Πρώτη σύγκρουση στην Επιτροπή Βουλής για τον προϋπολογισμό

Πρώτη σύγκρουση στην Επιτροπή Βουλής για τον προϋπολογισμό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο προφανές και αυτονόητο, ότι δηλαδή εξαιτίας της πανδημίας επικρατεί απόλυτη αβεβαιότητα για το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και με την καταγραφή της πλήρους διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων ως προς το ποια είναι η καλύτερη συνταγή διαχείρισης της κρίσης και διασφάλισης όρων ταχείας και βιώσιμης ανάκαμψης, άνοιξε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2021.

Η κυβέρνηση, τόσο διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη όσο και του κεντρικού εισηγητή Χαρ. Παπαδημητρίου, υπεραμύνθηκε των έως σήμερα επιλογών και του σχεδίου για το προσεχές διάστημα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις, ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία πως η χώρα με ασφάλεια θα ξεπεράσει τη σημερινή περίοδο αβεβαιότητας. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Σκυλακάκης προέβη και σε εκτίμηση χρονικής διάρκειας της κρίσης: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί έχουμε ακόμη έξι δύσκολους μήνες – μπορεί και πέντε, μακάρι να είναι και τέσσερις. Θα είναι δύσκολοι και πρέπει να τους βαδίσουμε με σύνεση και σωφροσύνη». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, αλλά και την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η πραγματική λύση του προβλήματος βρίσκεται στην επίτευξη μακρόπνοης αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης», σημείωνε λίγο νωρίτερα και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να υποστηρίξουμε ένα σύνολο πολιτικών, που εισάγουν δομικές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, όπως αναμενόταν, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, τόσο για τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου όσο και για την κατάσταση στον χώρο της υγείας. «Ο προϋπολογισμός του 2021 συζητείται σε μια δραματική συνθήκη, ανθρωπιστικής καταστροφής και υγειονομικής τραγωδίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης και η ευθύνη βαρύνει ακέραια τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου. Και αφού επανέλαβε ότι τα έως σήμερα κυβερνητικά μέτρα ήταν «καθυστερημένα, ανεπαρκή και σε λάθος κατεύθυνση», σημείωσε: «Η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι αποτυχία του στρατηγικού μοντέλου που υπηρετεί».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού είναι «ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και, κυρίως, προσωρινό», εκφράζοντας την πρόβλεψη ότι θα αναθεωρηθεί το επόμενο έτος. Για να προσθέσει: «Στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας και πανδημίας, οφείλεις να έχεις διατυπώσει εναλλακτικά σενάρια ενταγμένα σε ένα σαφές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Υπάρχουν πιο φιλολαϊκές πολιτικές, που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας».

Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) μίλησε για «βαθύτατα αντιλαϊκό προϋπολογισμό», ενώ έντονα επικριτικός ήταν και ο κ. Β. Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση). Ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα, καθώς η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή συνεχίζεται, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Χρ. Σταϊκούρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή