Επίθεση κατά πάντων από την Αγκυρα

Επίθεση κατά πάντων από την Αγκυρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mε τρεις διαδοχικές NAVTEX που εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης, η Τουρκία θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάννης, επαναφέροντας στο τραπέζι το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Οι ναυτικές οδηγίες αφορούν την Ικαρία, την Πάτμο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Η αντίδραση της Αγκυρας θεωρείται αναβαθμισμένη, καθώς εκφράζει τις αντιρρήσεις της, στις σχεδιαζόμενες αεροναυτικές ασκήσεις της Ελλάδας στις περιοχές των συγκεκριμένων νησιών. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε υποστηρίξει πως «στο Αιγαίο η ελληνική κυβέρνηση έχει παραβιάσει διεθνείς συνθήκες. Είναι ξεκάθαρο αυτό με την παραβίαση του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Στο κλίμα της έντασης είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πως «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο στο πλαίσιο που αναφέρουμε, δυστυχώς, επηρεάζουν τις σχέσεις μας με την Ε.Ε. Δεν είναι μόνο το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων. Κάποια μέλη, τα διμερή τους θέματα με τη χώρα μας, τα φέρνουν στην ατζέντα της Ευρώπης. Φορούν ένα δήθεν προσωπείο αλληλεγγύης μελών και συνέχεια λειτουργούν εναντίον μας».

Το δίλημμα που έθεσε ο Τσαβούσογλου είναι «ή ένταση και κλιμάκωση ή διπλωματία, διάλογος και συνεργασία. Η επιλογή είναι της Ελλάδας. Δόξα τω Θεώ, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε κάθε δρόμο», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει τα λάθη της και να κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα αναμένεται να ηγηθεί της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο κάποια από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η προσέγγιση με την Ε.Ε και τις ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι ποιους ελιγμούς θα προσπαθήσει να κάνει η Αγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου. Η απόσυρση του «Ορούτς Ρέις», ορισμένες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στην οικονομία, αλλά και κάποιες ανακοινώσεις για εκδημοκρατισμό, ενδέχεται να είναι κάποιες κινήσεις που η Τουρκία θεωρεί πως θα πετύχει τον στόχο της, να μην της επιβληθούν οι κυρώσεις.

«Το πρώτο βήμα έγινε από τον Ερντογάν, που δήλωσε πως το μέλλον της Τουρκίας το βλέπει εντός της Ευρώπης. Το δεύτερο βήμα έγινε με την επίσκεψη του Ιμπραήμ Καλίν στις Βρυξέλλες», αναφέρει σε άρθρο της η Χαντέ Φιράτ στην εφημερίδα Hurriyet.
Παρά τις δηλώσεις του Ερντογάν για προσέγγιση με την Ευρώπη, παραιτήθηκε το επιφανές ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της ομάδας συμβούλων του Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς. Ο Αρίντς πριν από λίγες ημέρες είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, εξαπολύοντας βέλη κατά της εισαγγελίας, ενώ τάχθηκε και υπέρ της αποφυλάκισης του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς και είχε ζητήσει να διαβάσουν όλοι το βιβλίο του! Ο Ερντογάν την Κυριακή είχε αντιδράσει έντονα στις δηλώσεις αυτές και είχε σημειώσει πως η κυβέρνηση «δεν αποφυλακίζει τρομοκράτες». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν πιέζεται από τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και συνεχίζει να τηρεί την εθνικιστική ρητορική, αλλά και πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή