«Θα απαντήσουμε στο μέτωπο», απειλεί η Αγκυρα

«Θα απαντήσουμε στο μέτωπο», απειλεί η Αγκυρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους στο ζήτημα της επέμβασης στο τουρκικό εμπορικό πλοίο «Roseline-A». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε έντονο ύφος, ανέφερε πως «με εντολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα αυτό θα απαντήσουμε στο μέτωπο και δεν θα αφήσουμε την υπόθεση αυτή». Αναλυτές εκτιμούν πως η δήλωση αυτή είναι μια προαναγγελία μεγαλύτερης παρουσίας των πλοίων του τουρκικού ναυτικού στα ανοιχτά της Λιβύης. 

Oπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας «φωτογραφίζει» τον Ελληνα διοικητή της επιχείρησης, καθώς αναφέρει πως «ο διοικητής των πλοίων στη θάλασσα είναι Ελληνας» και υποστηρίζει ότι «στη λανθασμένη αυτή ενέργεια, είναι ξεκάθαρο πως ο διοικητής των πλοίων της επιχείρησης λειτούργησε μεροληπτικά και με συναίσθημα». Η Αγκυρα υπενθυμίζει πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση συμμετέχουν με πλοία τους η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ιταλία. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή δεν δόθηκε συγκατάθεση από την Τουρκία, αλλά και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία. «Παρά την άρνηση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «στις 6 μ.μ. το ελικόπτερο της γερμανικής φρεγάτας με τους ένοπλους άνδρες πραγματοποίησαν αυτή τη βίαιη επέμβαση».

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας προειδοποιεί πως «τέτοια νταηλίκια ενδέχεται να προκαλέσουν παρόμοιες ενέργειες». Στην ίδια ανακοίνωση, η Αγκυρα υποστηρίζει πως η επιχείρηση «Ειρήνη» «παραβιάζει την ελευθερία στις ανοιχτές θάλασσες, κλείνει τα μάτια στην υποστήριξη που δίνεται στις δυνάμεις του Χαφτάρ και αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά της». Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας κάλυψε πάντως χθες πλήρως τους στρατιώτες της χώρας της που πραγματοποίησαν τη νηοψία, κατόπιν εντολών από το αρχηγείο της επιχείρησης «Ειρήνη», στη Ρώμη. «Οι Γερμανοί στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν απολύτως ορθά. Εκαναν ακριβώς αυτό που τους ζητήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής», δήλωσε η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ από το βήμα της γερμανικής Βουλής, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει καμία βάση για τις κατηγορίες που εκτοξεύονται (από την Τουρκία) εναντίον των στρατιωτών μας». Σε πιο κατευναστικούς τόνους, η Γερμανίδα αξιωματούχος σημείωσε ότι «η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος για εμάς και για το ΝΑΤΟ», προσθέτοντας όμως ότι αποτελεί μία «πρόκληση» για την Ε.Ε., καθώς «έχει τη δική της ατζέντα, η οποία είναι δύσκολο να συμφιλιωθεί με τα ζητήματα που τίθενται από την Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος με το Βερολίνο τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων. «Η ομάδα επιβίβασης (στο τουρκικό σκάφος) ενήργησε με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες αποχώρησαν «όταν η Τουρκία κοινοποίησε επίσημα και με καθυστέρηση στο αρχηγείο της επιχείρησης “Ειρήνη” ότι αρνείται να χορηγήσει άδεια επιθεώρησης του πλοίου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή