«Μοντέλο ασφαλούς ανοίγματος» από το ΚΙΝΑΛ

«Μοντέλο ασφαλούς ανοίγματος» από το ΚΙΝΑΛ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο έλεγχος της διασποράς τοπικά, κυρίως μέσω μαζικών τεστ, θα μπορούσε να αποτρέψει νέα καθολικά lockdowns. Aυτός είναι ο βασικός πυλώνας του «μοντέλου ασφαλούς ανοίγματος» του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου, όπως ανέφερε σε χθεσινή της παρέμβαση η Φώφη Γεννηματά, να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ανοιγοκλείνει συνολικά η χώρα τους προσεχείς μήνες.

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει επί της ουσίας διαφορετική προσέγγιση για κάθε περιφέρεια, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της. Για τις «κόκκινες» περιοχές, συγκεκριμένα, εισηγείται ενιαία διαχείριση, από δημόσιο φορέα, όλων των υγειονομικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και «ξενοδοχεία καραντίνας» για ελαφριά πάσχοντες και όσους παίρνουν εξιτήρια COVID-19, προκειμένου, όπως τονίζεται, να μην ανακυκλώνεται η διασπορά του ιού. Επιπλέον, οι μετακινήσεις από και προς τις συγκεκριμένες περιοχές να επιτρέπονται μόνο για σοβαρό λόγο και με αρνητικό τεστ 48ώρου.

Για τις υπόλοιπες περιοχές, βασικός άξονας, κατά τη Χαρ. Τρικούπη, θα πρέπει να είναι τα μαζικά τεστ, που θα αναδεικνύουν το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιφέρειας, με προμήθεια και διανομή rapid tests, αξιοποίηση όλων των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κινητά συνεργεία αλλά και με προκαθορισμό ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, βάσει των αποτελεσμάτων και της ιχνηλάτησης, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, θα γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα. Πρότεινε δε επανάληψη των μαζικών τεστ ανά 20 ημέρες, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη «να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω, όπως μέχρι τώρα». Επιπλέον, σε χθεσινή της συνέντευξη (TRT) κατηγόρησε το Μαξίμου για «μπαλώματα στην Υγεία και στην οικονομία», κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «αντιγραφή προτάσεων του Κινήματος από άλλα κόμματα», ενώ επανέφερε την πρόταση για τουλάχιστον εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα, μετά και τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Χαρ. Τρικούπη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή