Ν. Δένδιας σε Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Ν. Δένδιας σε Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική παραβατικότητα βρέθηκε στην ατζέντα της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, με τηλεδιάσκεψη στις 1-2 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά παράλληλα υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο.

Υπογράμμισε επίσης, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, ότι οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ενημέρωσε για την παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης, της έκθεσης της ομάδας ειδικών που είχε ορίσει νωρίτερα ο ίδιος στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλόγου για το «ΝΑΤΟ 2030».

Περαιτέρω, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στην έκθεση των ειδικών, στην οποία συμμετέχει και ένας Τούρκος αξιωματούχος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι κρίνεται επιβεβλημένη για την ενότητα και συνοχή του ΝΑΤΟ ο σεβασμός από το σύνολο των κρατών-μελών των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τον Οργανισμό, καθώς και η αποφυγή χρήσης του για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς.

Επί του ζητήματος αυτού, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Τουρκία, εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει κάθε μέλος της Συμμαχίας προκειμένου να «τιμωρήσει» χώρες με τις οποίες έχει διμερείς διαφορές, δημιουργώντας έτσι συνεχή προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, ο κατάλογος των χωρών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ιδιοτελών σκοπών της Τουρκίας είναι μακρύς: Αίγυπτος, Αρμενία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ. Στον κατάλογο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να προστεθούν και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε., καθώς η Τουρκία προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να αποκλείσει την Κύπρο από τη συνεργασία αυτή.

Τσαβούσογλου σε Στόλτενμπεργκ: Απαράδεκτη η αντιμετώπιση στο τουρκικό πλοίο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Στόλτενμπεργκ είχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για απαράδεκτη αντιμετώπιση απέναντι στο τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης, στο οποίο επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί έλεγχος στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη», καθώς κρίθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Την Πέμπτη, ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει –αναφερόμενος στον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο- ότι «θα δώσουμε απάντηση και στο πεδίο της δράσης, ενώ θα παρακολουθούμε και τις νομικές και πολιτικές διαδικασίες. Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Αυτή είναι η εντολή του Προέδρου μας».

Τη Δευτέρα, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε σταθεί σε δηλώσεις του στην ανάγκη ειλικρινούς αντιμετώπισης των διαφορών μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή