Σκέψεις για άνοιγμα δύο ταχυτήτων
LOCKDOWN

Σκέψεις για άνοιγμα δύο ταχυτήτων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Την προαναγγελθείσα παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα ανακοίνωσε χθες και επισήμως ο Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως «τα μέτρα θα ισχύουν, προς το παρόν, μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις μείωσης των κρουσμάτων –και χθες ήταν οριακά πάνω από 2.000–, αλλά το ζήτημα είναι να υπάρξει συνέχεια ώστε να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας, που βρίσκεται στο «κόκκινο». «Μόνο τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στην κυβέρνηση, με δεδομένο πως η αποκλιμάκωση έρχεται πολύ πιο αργά από όσο περίμεναν, αποφεύγουν να κάνουν μακρόπνοους σχεδιασμούς και θα πηγαίνουν βήμα βήμα, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση δεν θα γίνει με βάση τις ημερομηνίες, αλλά με βάση τα δεδομένα. Το βασικό πλάνο εξακολουθεί να είναι το γνωστό: να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου τα δημοτικά σχολεία και ακολούθως το λιανεμπόριο.

Το θέμα της εστίασης εξακολουθεί να είναι υπό αίρεση αυτή τη στιγμή, καθώς οι επόμενες δέκα ημέρες «μοιάζουν με αιώνα», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στην «Κ». Το άνοιγμα της εστίασης θα εξεταστεί πέριξ της 10ης Δεκεμβρίου όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Κ», οι επιδημιολόγοι έχουν από τώρα δείξει απαγορευτικό στο άνοιγμα της εστίασης σε κλειστούς χώρους, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «εντός δύο εβδομάδων η κατάσταση θα έχει ξεφύγει χωρίς επιστροφή», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε αυτό που είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ της η «Κ» προ ημερών, για «πρόβλημα σε μικρούς νομούς». Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε πως «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι υψηλό», ιδιαιτέρως «σε κάποιες περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος και Αχαΐα, το φορτίο αυτό είναι πηγή ανησυχίας».

Το συγκεκριμένο εύρημα φέρνει στο τραπέζι σκέψεις για άνοιγμα ανά περιφέρεια ή ακόμα και ανά νομό, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής, με δεδομένο πως ούτως ή άλλως οι νομοί σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα είναι «στεγανοποιημένοι» και δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από τον έναν στον άλλο. «Γιατί το Λασίθι με δύο κρούσματα ημερησίως να έχει τους ίδιους περιορισμούς όπως η Λάρισα;» είναι το ερώτημα που τίθεται από αρκετούς και δεν είναι παράλογο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Η ανησυχία πάντως που υπάρχει για νομούς της περιφέρειας, πλην της Θεσσαλονίκης και της Αττικής, αποτυπώθηκε στην προτροπή του εκπροσώπου στους Πατρινούς, ενόψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα. «Ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα, μαζί με την οικογένειά τους. Οχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Κάνουμε έκκληση να μη γίνει ακόμη μία μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».