Δεν αποκλείουν πρόωρες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν αποκλείουν πρόωρες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 20 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση της «Κ» γιατί δεν ζητάει εκλογές, είχε ξεκαθαρίσει ότι η ιδιαίτερη συνθήκη της πανδημίας δεν προσφέρεται για πολιτικές εξελίξεις και όπως είχε τονίσει, «δεν το επιτρέπουν οι αρχές της παράταξής μου». Δύο μήνες μετά, στη συνεδρίαση της Kοινοβουλευτικής Oμάδας προανήγγειλε πως «όταν με το καλό τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, τότε θα γίνει λογαριασμός» και την Τετάρτη, στη συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια, εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίξει πολύ γρήγορα την τρίτη επιστολή, που σύμφωνα με το γνωστό ανέκδοτο θα γράφει πως πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά του Μαξίμου στον επόμενο ένοικο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει δηλώσει πως είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας οποιαδήποτε στιγμή, δεν είναι ωστόσο καθόλου σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να κυνηγήσει με αξιώσεις την πρωτιά εάν πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές. Εκτός και αν επιθυμεί να κάψει οποιοδήποτε σενάριο ή σκέψη υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου να εξαργυρωθεί, με το τέλος της πανδημίας, η πολύ καλή δημοσκοπική εικόνα της Ν.Δ. Στην Κουμουνδούρου, οι τρεις τελευταίες σφυγμομετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στην εβδομάδα (Pulse – ΣΚΑΪ, MRB – Star, Metron Analysis – Mega) προκάλεσαν κάποια πρώτα χαμόγελα. Οχι τόσο για την πολύ μικρή μείωση της ψαλίδας μέσα σε ένα μήνα, Pulse 1%, Metron Analysis 1,9% και MRB 2,3% (μέσα σε δύο μήνες), αλλά κυρίως για τα ποιοτικά τους στοιχεία. Η ανησυχία των πολιτών για τις συνέπειες του κορωνοϊού τόσο τις υγειονομικές όσο και τις οικονομικές αποτυπώνονται στις έρευνες, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανησυχεί πως θα χειροτερέψει η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Αυτή την εικόνα περιέγραψαν και οι βουλευτές, κυρίως της Β. Ελλάδας, στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ανήμπορος ακόμη να σηκώσει κεφάλι και όλα δείχνουν πως χρειάζεται αρκετό χρόνο, καθώς δεν έχει καταφέρει εξαιτίας της πανδημίας να πραγματοποιήσει ούτε το συνέδριό του.

Και σε επίπεδο συμμαχιών ο δρόμος είναι μακρύς, αφού η συμπόρευση με τις δυνάμεις της Αριστεράς στον πτωχευτικό κώδικα και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου δεν σημαίνει τίποτα αυτή τη στιγμή, ιδίως όταν όλοι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως το ΚΚΕ θα τραβήξει σίγουρα τον δικό του μοναχικό δρόμο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν δείχνουν να ανησυχούν, επισημαίνοντας την υπεροχή της Ν.Δ., του Κυριάκου Μητσοτάκη και επενδύοντας στην απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας. Με δεδομένο, πάντως, πως με την απλή αναλογική στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τα δύο κόμματα εξουσίας θα κληθούν να διαχειριστούν τη μη αυτοδυναμία τους, όλα τα σενάρια αρχίζουν και μπαίνουν στο τραπέζι. Ειδικά όταν η Φώφη Γεννηματά δεν ανοίγει τα χαρτιά της και συνεχίζει, σύμφωνα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου, να κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα ανεβάζοντας συνεχώς τους τόνους. Από το νοσοκομείο της Δράμας καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για σκηνές Β. Ιταλίας και ζητώντας να σταματήσουν οι πανηγυρισμοί από τους υπουργούς. Επανέλαβε τη θέση του για αυξήσεις μισθών στο υγειονομικό προσωπικό, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και μονιμοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή