Να φανεί ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια

Να φανεί ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ε.Ε. πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα δώσουν στην Τουρκία ένα σαφές σημάδι ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη, επισήμανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σκιαγραφώντας τη συνολική στάση που ακολουθεί η Αθήνα ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Δένδια στο δίκτυο Bloomberg ήλθε ενώ το «Ορούτς Ρέις», παρακολουθούμενο πάντα από τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), έκανε την πιο κοντινή διέλευσή του από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου το βράδυ της Πέμπτης (περί τα 7 ν.μ. από τη Στρογγύλη).

Ο κ. Δένδιας, από την πλευρά του, σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε σε ξένα δίκτυα, αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας αλλά και στις ευκαιρίες που δόθηκαν από την Ε.Ε. «Ορισμένες φορές η Ε.Ε. επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα, και αυτό δεν είναι καλό για την Τουρκία, δεν είναι καλό για την Ενωση, δεν είναι καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Δένδιας (Αλ Αραμπίγια). Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Αγκυρας στον αραβικό κόσμο, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση του προέδρου Αλ Σίσι στην Αίγυπτο», εισέβαλε στη Συρία και στο Ιράκ και, γενικότερα, «είναι παρούσα όπου υπάρχει πρόβλημα».

Νωρίτερα, σε άλλη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή», καλώντας την Ε.Ε. να λάβει μέτρα περιορισμού της «παραβατικής και προκλητικής πολιτικής» της Αγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι «εάν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο». Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών υποδεικνύει τα ήδη υφιστάμενα παραδείγματα διεθνών συμφωνιών που συνήψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο. «Εάν η τουρκική πλευρά θελήσει να βρει λύσεις με την Ελλάδα, αυτό θα είναι πολύ εύκολο», είπε, λέγοντας ότι «βρήκαμε λύσεις με όλους τους άλλους γείτονές μας».

Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία εκφράζεται ικανοποίηση για το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Βαρώσια. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί ανάκληση των αποφάσεων της Τουρκίας για την Αμμόχωστο, ενώ «καλεί, επίσης, την τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν-Μοντανά». Ο κ. Κούσιος τονίζει, επίσης, ότι η Λευκωσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αναφορά του Ευρωκοινοβουλίου που «καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διατηρήσει την ενιαία θέση του έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, να αναλάβει δράση και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή