Ο ιός της εσωστρέφειας στο Κίνημα Αλλαγής

Ο ιός της εσωστρέφειας στο Κίνημα Αλλαγής

Μια δημοσκόπηση αναζωπύρωσε ξαφνικά τη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο η αναζωπύρωση της συζήτησης για την ηγεσία να μετατραπεί σε πυρκαγιά διαρκείας στο εσωτερικό του βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής. Η κινητικότητα εντός της παράταξης στο εν λόγω μέτωπο, κυρίως από τον Ανδρέα Λοβέρδο, και η πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll, που εμφάνιζε τη Φώφη Γεννηματά τρίτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος (και αμφισβητήθηκε ευθέως από την ηγεσία), έφεραν στην επιφάνεια ακριβώς αυτό που δεν επιθυμούσε στην παρούσα φάση η Χαριλάου Τρικούπη: μια νέα εστία εσωστρέφειας, σε μια περίοδο που εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρό έδαφος για ανοδική πορεία.

Η «εσωκομματική» ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Λοβέρδου, ο οποίος εδώ και καιρό προετοιμαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν προκάλεσε έκπληξη, τουλάχιστον ως προς αυτή καθεαυτήν την επιλογή του να εισέλθει στην κούρσα της ηγεσίας. Ο ίδιος ο βουλευτής, άλλωστε, πριν ακόμη αρχίσει την εκστρατεία εσωτερικής ενημέρωσης για τις προθέσεις του, είχε εξαπολύσει αρκετές προειδοποιητικές βολές με δημόσιες τοποθετήσεις του, διαφοροποιούμενος από κεντρικές θέσεις και διαμορφώνοντας κλίμα «πάγου» με την κ. Γεννηματά.  

Αυτό που στο στρατόπεδο της ηγεσίας, ωστόσο, καταγράφουν ως σημαντικό φάουλ ήταν το χρονικό σημείο της παρέμβασής του, εκλαμβάνοντάς το σαν τρικλοποδιά. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι στελέχη του ηγετικού πυρήνα έκαναν λόγο στην «Κ» για κίνηση «εκτός τόπου και χρόνου, την ώρα που ο κόσμος βράζει», καταλογίζοντάς του, εν ολίγοις, ότι καλλιεργεί, με δική του πρωτοβουλία, αχρείαστο προεκλογικό κλίμα εντός του κινήματος. Την ώρα δε που, όπως τονίζουν, τόσο η κ. Γεννηματά όσο και ο έτερος βασικός κομματικός πόλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι έχουν προαναγγείλει τις υποψηφιότητές τους, ξεκαθαρίζουν, όταν ερωτώνται σχετικά, ότι πρόκειται για «εντελώς άκαιρη συζήτηση», που δεν συμβαδίζει με τον παλμό της βάσης, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων για τη χώρα.

Παράλληλα, σε γενικότερο πλαίσιο, στη Χαρ. Τρικούπη βλέπουν πίσω από την ανακίνηση της ονοματολογίας και πιέσεις για επιτάχυνση των εσωκομματικών εκλογών. Εκτιμάται μάλιστα ότι στόχος είναι η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η παρουσία της οποίας δεν διευκολύνει την επιθυμία –και εξωτερικών παραγόντων– για «δεξιόστροφη πολιτική κατεύθυνση», βάζοντας έτσι στην εξίσωση και το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι γεγονός, πάντως, ότι το σενάριο να στήνονταν νωρίτερα από τον Νοέμβριο του 2021 οι κάλπες για την ηγεσία συζητούνταν παρασκηνιακά (πριν το δεύτερο κύμα της πανδημίας «παγώσει» κάθε εσωτερική διαδικασία) και από κάποια μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που προβληματίζονταν από τη δημοσκοπική στασιμότητα.

Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται πλέον για τη Χαρ. Τρικούπη είναι πώς θα μπει «φρένο» στην ενδογενή τροφοδότηση της σεναριολογίας, που είναι εύλογο ότι αν κρατήσει για έναν ολόκληρο χρόνο, θα ρίξει μπόλικο αλάτι στις πληγές της εσωστρέφειας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύεται, η κ. Γεννηματά δεν πρόκειται να μετακινηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον από τη «στρατηγική αυτονομίας» που έχει χαράξει, εκτιμώντας ότι αποδίδει καρπούς. Εχει απορρίψει δε κάθε σενάριο μετατόπισης των εσωκομματικών εκλογών, εξ ου και ο εκνευρισμός που προκάλεσε η τοποθέτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου –βουλευτή που βρίσκεται κοντά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ– περί διεξαγωγής τους το 2022.

Μοναδικό σενάριο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιταχυντής των εξελίξεων θα ήταν η προκήρυξη εθνικών εκλογών έως το επόμενο φθινόπωρο, ενδεχόμενο που σίγουρα θα κλιμάκωνε την πίεση προς την κ. Γεννηματά. Ωστόσο, αν και πρόκειται για ενδεχόμενο που βρίσκεται στο τραπέζι της Χαρ. Τρικούπη, είναι προφανές ότι εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας, λόγω πανδημίας, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη στην παρούσα φάση ως πιθανός καταλύτης εξελίξεων.  

Αυτό που θα ανέμενε κανείς, με τα παραπάνω δεδομένα, από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ θα ήταν ένα ηχηρό «σήμα», ώστε να μπει στην άκρη η συζήτηση περί ηγεσίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θεωρείται τυχαία η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε προχθές για την ερχόμενη Πέμπτη, όπου εκτιμάται ότι η ίδια θα επιχειρήσει, χωρίς πιθανότατα να αναδείξει το θέμα ως μείζον, να στείλει το σχετικό μήνυμα προς το εσωτερικό του κινήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή