Πόλεμος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον ΕΟΔΥ

Πόλεμος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον ΕΟΔΥ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίσσεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ΕΟΔΥ καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν ανακοινώσεις με αφορμή δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου που κάνουν λόγο για ανακρίβειες και κενά στην καταγραφή των κρουσμάτων του κορωνοϊού και ισχυρίζονται πως οι ανορθογραφίες έχουν εξοργίσει το Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα για τον τρόπο με το οποίο λειτουργεί ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μετά τα δημοσιεύματα εξέδωσαν ανακοινώσεις τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εξηγήσεις. Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως «από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία. Δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας. Τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα».

Και καταλήγει πως «γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα! Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του σημειώνει πως «οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων «Βήμα και Δημοκρατία» οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων».  

Μαξίμου: Fake news 

Σε υψηλούς τόνους απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του Στέλιου Πέτσα, κάνοντας λόγο για fake news.

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει  μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας» κατέληξε.  

Κυοφορούμενο πρόβλημα  

Η Καθημερινή με δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα έχει αναφερθεί στις αρρυθμίες με επίκεντρο τον ΕΟΔΥ, που δείχνει πως προβλήματα κυοφορούνταν εδώ και καιρό και δεν έσκασαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Χαρακτηριστικό είναι πως στις 11 Νοεμβρίου, η στήλη Θεωρείο είχε αποκαλύψει πως το Μαξίμου θέλει να ελέγχει τον ΕΟΔΥ, προφανώς για να εξαλείψει τα προβλήματα. Στο δημοσίευμα με τίτλο  «Το Μαξίμου «ελέγχει» τον ΕΟΔΥ» αναφερόταν:  

«Θα σας πω ένα παρασκήνιο από αυτά που γνωρίζουν ελάχιστοι. Το Μαξίμου θέλει πλέον να έχει απευθείας άποψη για το πού διενεργούνται οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν παρατηρηθεί διάφορες αρρυθμίες. Στο πλαίσιο αυτό χθες συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον Ακη Σκέρτσο με τη συμμετοχή του Μιχάλη Μπεκίρη, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Κίμωνα Δρακόπουλου και στελεχών του ΕΟΔΥ. Ο άνθρωπος-κλειδί εδώ είναι ο Κίμων, ένας νέος επιστήμονας, που διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων (data sciences) στη Σχολή Marshall του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και σε συνεργασία με τον Τσιόδρα διαμορφώνει τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται κατά τα διεξαγόμενα τεστ για κορωνοϊό. Και βεβαίως «ελέγχει» πλέον και τον ΕΟΔΥ».  

Τρεις μέρες μετά, στις 15 Νοεμβρίου, είχαμε σημειώσει την καταγγελία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου πως ο οργανισμός αρνήθηκε να κάνει τεστ σε σχολείο της περιοχής του. «Λίγο μετά η αναφορά στον ΕΟΔΥ εξαλείφθηκε, με παρέμβαση που μόνο ο ίδιος ξέρει» αναφερόταν στο ρεπορτάζ.  

Νωρίτερα η Τασούλα Επτακοίλη σημείωνε σε ρεπορτάζ της:  

{…} Δεν έλειψαν και κάποια παρατράγουδα με τον ΕΟΔΥ. Όπως οι ανακοινώσεις για τα «αυτοβούλως προσερχόμενα κρούσματα», όρο που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ότι θα χρησιμοποιηθεί και ουδέποτε είχαν συζητήσει. Συχνά η επιτροπή δεν είχε στα χέρια της επικαιροποιημένα δεδομένα για τα κρούσματα και την κατανομή τους ανά την επικράτεια. Τους ζητούσαν, δηλαδή, να προτείνουν λύσεις χωρίς να έχουν σαφή εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Γνωμοδότηση στα τυφλά… Προέκυψαν όμως και ζητήματα επιστημονικής φύσεως, όπως η κακή, μερικές φορές, ποιότητα των στοιχείων που τους παρείχε ο ΕΟΔΥ{…} 

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα ήταν η αναφορά στο σημερινό φύλλο της «Κ» στην στήλη Θεωρείο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Τελευταία ακούω όλο και πιο πολλές γκρίνιες για τον τρόπο που λειτουργεί το όλο σύστημα. «Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει συνολικά τρεις διευθυντές υγειονομικής επιτήρησης» μου ανέφερε πηγή που γνωρίζει τα εσωτερικά. Η διατίμηση πάντως που αποφάσισε το Μαξίμου στα τεστ είναι μία καλή αρχή για να αρχίσει να μπαίνει μία τάξη».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή