Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία

Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών», σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας.

Όπως πρόσθεσε, «αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων σε διαφορετικές ταχύτητες, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής, οι αποφάσεις δεν είχαν στοιχεία γεωγραφικής διάκρισης.

Ως προς την τηλεκπαίδευση, επεσήμανε ότι έχουν εξομαλυνθεί τα προβλήματα, παρατηρώντας πάντως ότι η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη.

Επιφυλάξεις ειδικών για την άρση του lockdown

Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, τη στιγμή που το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το lockdown δεν πρέπει να αρθεί στις 7 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός. Επεσήμανε δε ότι θα υπάρχει ασφάλεια όταν τα ημερήσια κρούσματα θα είναι λιγότερα από 500 και ο αριθμός των διασωληνωμένων διψήφιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο. Τόνισε ωστόσο ότι βάσει των στοιχείων των προηγούμενων ημερών, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες» τάχθηκε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. 

Στα 1.193 τα νέα κρούσματα – 98 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή, σε 1.193 ανήλθαν τα νέα κρούσματα, ενώ κατεγράφησαν 98 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 2.321. Σε 603 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δεδομένων των συνθηκών, οι υγειονομικές εφεδρείες της Αττικής ενδέχεται να κληθούν να συνδράμουν δραστικά στην αποφόρτιση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να δέχεται την ασφυκτική πίεση του δεύτερου κύματος για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα. 

Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown, σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, όταν η επιδημιολογική εικόνα θα είναι σαφέστερη. Η κυβέρνηση ωστόσο αναμένεται να κινηθεί εξαιρετικά προσεκτικά, με ένα πιθανό σενάριο να θέλει να επαναλειτουργούν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή