ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ: Πολυετής η διαδικασία για τα F-35, καλύτερη από ποτέ η αμυντική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Πάιατ: Πολυετής η διαδικασία για τα F-35, καλύτερη από ποτέ η αμυντική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν, στα υψηλότερα επίπεδα, το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 για την Πολεμική της Αεροπορία, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, σημειώνοντας πάντως ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι «έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα απόκτησης (σ.σ. των F-35), το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα. Όλες οι αναφορές περί του αντιθέτου είναι ψευδείς και αποτελούν παραποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ»».

Όπως πρόσθεσε, «η αμυντική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη».

Ο κ. Πάιατ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες για τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε καθημερινά για να την περαιτέρω ενίσχυσή της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των F-35 στην Ελλάδα».

«Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται στις επιτυχίες του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών F-16 Viper» κατέληξε.