Πού μπαίνει ο πήχυς για την άρση του lockdown

Πού μπαίνει ο πήχυς για την άρση του lockdown

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα». Αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αποκαλύπτει δύο πράγματα ενόψει της συνέχειας: Πρώτον, πως η 7η Δεκεμβρίου ακόμα και για μερική άρση των περιορισμών απομακρύνεται πλέον αισθητά. Με δεδομένο πως ήδη βρισκόμαστε στις αρχές του μηνός, θεωρείται όλο και πιο δύσκολο να δούμε την πρώτη άρση μέτρων στις 7/12, καθώς, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται, οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί και κατ’ επέκταση η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Συνεπώς, η πρώτη άρση των περιορισμών μετατίθεται τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, στις 14 Δεκεμβρίου, με επικρατέστερο σενάριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σταδιακά. Αντιθέτως, τα σχολεία είναι υπό σοβαρή αίρεση εάν θα ανοίξουν, καθώς θα λειτουργήσουν μόνο για 9 ημέρες.

Πού μπαίνει ο πήχυς για την άρση του lockdown-1

Το δεύτερο στοιχείο που αποκαλύπτει η φράση του κ. Μητσοτάκη είναι πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον σαφής: να αποφύγει πάση θυσία ένα τρίτο lockdown. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ότι το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει ιδιαίτερα συντηρητικά, που μεταφράζεται πως πλέον το ενδεχόμενο να μην ανοίξει η εστίαση για τις γιορτές έρχεται όλο και πιο κοντά. Σε αυτό, άλλωστε, συντείνει και η αντιμετώπιση εκ μέρους των ίδιων των επιχειρηματιών εστίασης, που τις τελευταίες ημέρες δηλώνουν όλο και πιο πολύ ότι το άνοιγμα για λίγες μόνο ημέρες και ακολούθως ένα πιθανό νέο κλείσιμο είναι οικονομικά ασύμφορο και πολλοί εξ αυτών, ακόμα και να άνοιγε η εστίαση, θα επέλεγαν να μην λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. 

Παράλληλα πλήθος ειδικών, τους οποίους ούτως ή άλλως επικαλείται διαρκώς η κυβέρνηση, ζητάει την παράταση των μέτρων ακόμα και μετά την 21η Δεκεμβρίου. Ολα τα παραπάνω συμπυκνώνονται στην πρωθυπουργική φράση πως «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα» και καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ρισκάρει εκπέμποντας μήνυμα χαλαρότητας και θα ανοίξει τη χώρα στο ρελαντί, επιχειρώντας να λειτουργεί σταθερά η οικονομία στο μίνιμουμ και όχι σε φουλ ρυθμούς μέχρι να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου θεωρεί πως επιτυγχάνει τη λεπτή ισορροπία: και η οικονομία θα κινείται στο μίνιμουμ, και θα αποφευχθεί ένα τρίτο lockdown που θα είναι μετά βεβαιότητας καταστροφικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τη βελτίωση της κατάστασης, συνιστώντας ωστόσο υπομονή και ψυχραιμία. «Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Εχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες», είπε. 

Οσον αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «εκτιμούμε ότι τα πρώτα θα έχουν φθάσει στην Ελλάδα, εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, πριν από τα τέλη του έτους», δίνοντας μια ακόμα νότα αισιοδοξίας. 

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού rapid test, κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή