Μέρκελ: Επιθετικές οι κινήσεις της Αγκυρας

Μέρκελ: Επιθετικές οι κινήσεις της Αγκυρας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το τουρκικό δίλημμα επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 10-11 Δεκεμβρίου. Την έλλειψη προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις επισήμανε η Αγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της χθες προς τη διάσκεψη των επιτροπών για ευρωπαϊκά θέματα των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ε.Ε. (COSAC).

«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θέλαμε στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας», είπε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια πορεία τα τελευταία χρόνια που έχει οδηγήσει σε μεγάλη κριτική βάσει της κατανόησης των αξιών και των πεποιθήσεών μας», είπε, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της Αγκυρας στο μέτωπο των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό «έχουν πολύ επιθετικό ή προκλητικό χαρακτήρα».

Από την άλλη, χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το ότι το «Ορούτς Ρέις» επέστρεψε στο λιμάνι, ενώ υπενθύμισε ότι «η Τουρκία είναι η χώρα που πιθανότατα δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Συρία, στην οποία συμμετείχαν και οι δυτικές χώρες». Η Τουρκία «αξίζει μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό που κάνει σε αυτόν τον τομέα», είπε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επιχείρησε να μειώσει τον πήχυ για την προσεχή Σύνοδο και το ενδεχόμενο κυρώσεων. «Συμφωνούμε όλοι στην Ευρώπη ότι υπάρχει η ανάγκη για μια αναδιάταξη, ένα reset των ευρωτουρκικών σχέσεων» αλλά και των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση ευρύτερα, είπε ο κ. Σχοινάς. Αυτή η αναδιάταξη δεν θα αργήσει, εκτίμησε, αλλά «μάλλον θα συμπεριλάβει και τη νέα αμερικανική διοίκηση Μπάιντεν». Η Σύνοδος του Δεκεμβρίου «οπωσδήποτε θα συζητήσει αυτό το θέμα, οπωσδήποτε θα λάβει κάποιες αποφάσεις, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό το συνολικό reset θα γίνει τώρα. Θα χρειαστεί λίγους μήνες ακόμα», πρόσθεσε. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε, πάντως, την αναδιάταξη αυτή επείγουσα και απαραίτητη και εκτίμησε ότι θα είναι προς όφελος της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ωστόσο χθες ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι» σχετικά με την Τουρκία. «Εχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και στην απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας», είπε ο κ. Στάνο.

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της σημερινής και αυριανής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την άμβλυνση των εντάσεων». Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στο λιμάνι της Αττάλειας βοηθάει στην εκτόνωση των εντάσεων και αναφέρθηκε στον μηχανισμό απεμπλοκής του ΝΑΤΟ – χωρίς να διευκρινίσει αν ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από τα στρατιωτικά επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων εβδομάδων.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι έχει καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση του εν λόγω μηχανισμού, ώστε να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά στην αποτροπή στρατιωτικών επεισοδίων ή στον μη εκτροχιασμό της κατάστασης αν συμβούν τέτοια περιστατικά. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, χάθηκαν ζωές. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί ξανά αυτό», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή