Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν ενόψει της Συνόδου

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν ενόψει της Συνόδου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία.

Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις

Ρητή εντολή από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. μετά τη σχετική απόφαση των ηγετών των κρατών-μελών για κατάρτιση καταλόγου τομεακών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο οποίος θα βρίσκεται στο τραπέζι προς ενεργοποίηση σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Αγκυρας επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, αποτελεί το πλέον βασικό σενάριο που αναμένεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Δεδομένης της παρούσας κατάστασης και σε περίπτωση, βέβαια, που η Αγκυρα δεν επανέλθει στις προκλήσεις, κάποιου είδους εξέλιξη και στην κατεύθυνση πιθανής έναρξης των διαδικασιών διαλόγου δεν αναμένεται πριν από το νέο έτος.

Μέρκελ: Επιθετικές οι κινήσεις της Άγκυρας

Παράλληλα, η Αγκελα Μέρκελ επισήμανε την έλλειψη προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις σε δηλώσεις της χθες προς τη διάσκεψη των επιτροπών για ευρωπαϊκά θέματα των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ε.Ε. (COSAC).

«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θέλαμε στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας», είπε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια πορεία τα τελευταία χρόνια που έχει οδηγήσει σε μεγάλη κριτική βάσει της κατανόησης των αξιών και των πεποιθήσεών μας», είπε, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της Αγκυρας στο μέτωπο των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό «έχουν πολύ επιθετικό ή προκλητικό χαρακτήρα».

Προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων από Τουρκία

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει να κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού την ημέρα της Συνόδου, όπως πιστεύουν στην Τουρκία, προκειμένου να αποδείξει πως η χώρα του μπαίνει σε «ευρωπαϊκή πορεία», στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάζουν για να συζητήσουν τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο Ερντογάν θα κάνει ένα διάγγελμα όπου θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ατομικές ελευθερίες και στην ελευθερία της έκφρασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή