Ανατροπή σχεδίων με τα μέτρα

Ανατροπή σχεδίων με τα μέτρα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έρθει το εμβόλιο, ανακοίνωσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο φόρουμ «World Leaders». «Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα, η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας τέλος στη σχετική συζήτηση τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα, μέχρι να έρθουν τα εμβόλια. Οσον αφορά την εστίαση, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως το άνοιγμά της αργεί ακόμη, με τη χαρακτηριστική φράση «ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση», κάτι που μεταθέτει για αργότερα τη σχετική άρση. Με δεδομένο πως ούτε τα σχολεία προκρίνεται να ανοίξουν για μόλις μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, το μόνο άνοιγμα που είναι ορατό είναι αυτό του λιανεμπορίου και πάλι με αυστηρούς περιορισμούς.

Tα παραπάνω ερμηνεύονται από την αποστροφή του πρωθυπουργού το προηγούμενο διάστημα πως «θα πηγαίνουμε με βάση τα δεδομένα και όχι με ημερομηνίες». Τα δεδομένα ένα μήνα μετά την επιβολή του lockdown είναι συγκεκριμένα. Τα κρούσματα δεν πέφτουν με τον ρυθμό που αναμενόταν, κάνοντας τα επόμενα βήματα εξίσωση για δυνατούς λύτες. Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα που διανύουμε η λογική θα έλεγε πως τα θετικά κρούσματα θα είχαν υποχωρήσει κοντά στα 1.500 και ακόμη πιο κάτω. Αντί για αυτό, βλέπουμε πως τα κρούσματα παραμένουν πάνω από 2.000, παρουσιάζοντας πτώση μόνο 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, που αποτελεί και το πιο έγκυρο μέτρο σύγκρισης. Στην Αθήνα δε, την Τρίτη τα κρούσματα ήταν ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με την περασμένη Τρίτη, κάτι που χτύπησε πολλαπλά καμπανάκια στους ειδικούς. Τα παραπάνω δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για μαζική άρση των περιορισμών και τα σχέδια έχουν αλλάξει άρδην σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες.

Υπό αίρεση το διάγγελμα

Υπό αυτές τις συνθήκες, το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που αναμενόταν για αύριο και στο οποίο θα περιέγραφε τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας, είναι υπό αίρεση, καθώς θεωρείται πως μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα σε μια στιγμή που ακόμη δεν έχει έρθει η αναμενόμενη κάμψη. Σήμερα ο Στ. Πέτσας θα ανακοινώσει την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα και οι εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό μπορεί να μετατεθούν για την επόμενη εβδομάδα. Τέλος, ο πρωθυπουργός, σε χαιρετισμό που έκανε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυσή του, σημείωσε πως, παρά την πανδημία, οι εξαγωγές αποδεικνύονται ανθεκτικές. Τους πρώτους 9 μήνες του 2020, είπε χαρακτηριστικά, «έφτασαν τα 17,5 δισ., υπερβαίνοντας κατά 253 εκατ. την αντίστοιχη επίδοση του 2019».

Νέο hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Τη δημιουργία ενός νέου κόμβου (hub) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε με παρέμβασή του στο 31ο Greek Economic Summit ο CEO της εταιρείας, Αλμπερτ Μπουρλά. Πρόκειται για ένα κέντρο υπηρεσιών που θα ενώνει τα κέντρα καινοτομίας της Pfizer ανά τον κόσμο και θα στελεχωθεί με 350 άτομα. Ο κ. Μπουρλά ανέφερε επίσης ότι η πρώτη επένδυση της εταιρείας, το κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του πολύ δυναμικά και ότι έως το τέλος του έτους θα απασχολεί 200 εργαζομένους. Περιέγραψε ακόμη τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021, ώστε να εμβολιαστεί ένας κρίσιμος αριθμός πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή