Σε συντονισμό ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ελλάδα και Κύπρος

Σε συντονισμό ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ελλάδα και Κύπρος

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και τον άψογο συντονισμό ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο συζήτησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νικο Αναστασιάδη.

Σημειώνεται ότι σκοπός της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Κύπρο είναι οι διαβουλεύσεις με την κυπριακή πλευρά, οι οποίες θα εστιάσουν στις εξελίξεις στην περιοχή και τον συντονισμό Κύπρου – Ελλάδας ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στο Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον Έλληνα, κορυφαίο διπλωμάτη «για τον άψογο συντονισμό και τη συνεχή στήριξη», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση που χαρακτηρίζει τη συνεργασία θα συνεχιστεί».

«H Κύπρος και η Ελλάδα, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των στιγμών, έχουν κοινές προσεγγίσεις που στόχο έχουν τη δημιουργία δεδομένων που θα ενισχύουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ιδιαιτέρως σημαντική και για την Ε.Ε., περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. 

«Πιο συγκεκριμένα, σήμερα με τον Νίκο συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις, αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα των συζητήσεών μας με την κυρία Λουτ και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα, έτσι ώστε από δικής μας πλευράς να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχει θετική κατάληξη η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Την ίδια στιγμή, αντικείμενο των διαβουλεύσεών μας ήταν και η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, που όπως είναι γνωστό βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες» πρόσθεσε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, όπως είπε, και οι δύο εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά, όπως αυτό εκφράστηκε ξεκάθαρα προς την κυρία Λουτ.

«Πραγματικά ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει σύντομα μιαν άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, που θα ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μέσα στο πλαίσιο των Όρων Εντολής του ΓΓ, όπως αυτοί καθορίζονται ξεκάθαρα από του Συμβούλιο Ασφαλείας και με στόχο την επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση που αποδεικνύεται και μέσα από την εν εξελίξει πρωτοβουλία. Θεωρούμε εφικτή, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα εάν οι συνομιλίες διεξαχθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, όπως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζητά, μακριά από προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων είτε επί του εδάφους όπως βλέπουμε με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είτε στη θάλασσα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Οι δημόσιες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας και του κ. Τατάρ σε σχέση με την ανάγκη αλλαγής του επιδιωκόμενου στόχου ξεφεύγουν του συμφωνημένου, διεθνώς αποδεκτού πλαισίου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστικός θεωρούμε είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να είναι και μετά από τη λύση του Κυπριακού» είπε.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

«Είναι ξεκάθαρο ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας, οι όποιες αποφάσεις εξαρτούνται από τη συμπεριφορά της ‘Αγκυρας, και οι Ηγέτες, αφού αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της, όπως συμφώνησαν τον Οκτώβριο, θα λάβουν σχετικές αποφάσεις. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί και αξιόπιστοι, διεκδικώντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών-Μελών της που αναμφίβολα επηρεάζει και ευρωπαϊκά συμφέροντα» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι καθοριστικής σημασίας στο πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα τόσο σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού όσο και σε σχέση με το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η Κύπρος και η Ελλάδα, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των στιγμών, έχουν κοινές προσεγγίσεις που στόχο έχουν τη δημιουργία δεδομένων που θα ενισχύουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ιδιαιτέρως σημαντική και για την ΕΕ, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» συμπλήρωσε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, τη σοβαρότητα των στιγμών, έχω την έντονη πεποίθηση ότι δεν είναι η ώρα των πολλών δημόσιων δηλώσεων. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα και συνέχιση των συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων που Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή