ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική φάση η πενταμερής άσκηση «Μέδουσα 10»

Στην τελική φάση η πενταμερής άσκηση «Μέδουσα 10»

Στην ανάγκη επαναφοράς των μέσων και οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση, έπειτα από μια πολύμηνη κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφώνησε σε πρόσφατη σύσκεψη το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας. 

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, την περασμένη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο με τη συμμετοχή αρχηγών γενικών επιτελείων των κλάδων των Ε.Δ., διοικητών μειζόνων διοικήσεων, υπαρχηγών και επιτελαρχών των γενικών επιτελείων και διευθυντών κλάδων του ΓΕΕΘΑ, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στη σύσκεψη ο κ. Φλώρος επισήμανε ότι τα στελέχη των Ε.Δ. κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα μέσα σε τέτοια κατάσταση ώστε να αντεπεξέλθουν σε σημαντικές καταπονήσεις λόγω χρόνου και περιοχής δράσης. Επίσης, τονίστηκε ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια περίοδο πρόσθετων δυσκολιών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σκοπός της σύσκεψης δεν ήταν να παρουσιαστεί μια πλασματική εικόνα, αλλά μια ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης, ώστε να αποφασιστεί νηφάλια ποιες ενέργειες πρέπει να αναληφθούν για καλύτερη ανταπόκριση των Ε.Δ. στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον κ. Φλώρο, θα είναι παρών στην τελική φάση της πενταμερούς άσκησης (Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρος) «Μέδουσα 10», που πραγματοποιείται στην Αλεξάνδρεια. Σημειώνεται ότι παραδοσιακά η άσκηση είναι διμερής, με την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετέχει με κάποια από τα μέσα που διαθέτει. Η Γαλλία και τα ΗΑΕ προσήλθαν στην άσκηση κατόπιν πρωτοβουλίας τους, κάτι που υποδηλώνει και τη στρατηγική σύγκλιση των συγκεκριμένων χωρών για την κατάσταση στην περιοχή. Στρατιωτικές πηγές εστιάζουν στο γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη άσκηση πραγματοποιείται εν μέσω πανδημίας, ενώ προσθέτουν ότι η ελληνική συμμετοχή ξεπερνάει κάθε προηγούμενη. 

Για την Αθήνα, αποτελεί στόχο η διατήρηση της ετήσιας άσκησης στο επίπεδο της μεγαλύτερης πολυεθνικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα από τα πέντε κράτη που συμμετέχουν με δυνάμεις, έχουν προσκληθεί παρατηρητές από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνονται επιχειρήσεις αποτροπής, μη συναινετικές νηοψίες, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις και αποβατικές ενέργειες, αλλά και σειρά από αεροναυτικές συνεκπαιδεύσεις.