Κάλπες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέο σύστημα

Κάλπες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέο σύστημα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές δεν θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.  Με το νέο σύστημα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμαρχος στους περισσότερους δήμους θα έχει πλειοψηφία 3/5 των εκλεγμένων συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η αντιπολίτευση θα έχει τα υπόλοιπα 2/5. Το νέο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το οποίο σε γενικές γραμμές θα ακολουθεί το μοντέλο το οποίο ίσχυε το 2014, θα ενταχθεί στον ενιαίο κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης που θα είναι έτοιμος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Η κατάθεση των ονομάτων των υποψηφίων θα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, έτσι ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη τρίμηνη προεκλογική περίοδος.  

Οπως τόνισε ο κ. Λιβάνιος, εξετάζεται η πιθανότητα, εφόσον ο δήμαρχος που θα εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή είχε σημειώσει πολύ μικρό ποσοστό στον πρώτο γύρο (κάτω του 25%), να χάνει έναν δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος θα πηγαίνει στην αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος, τόνισε ο υφυπουργός, είναι αυτός που στο τέλος της θητείας του θα λογοδοτήσει στους πολίτες και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να κριθεί για αυτό. «Αν ρωτήσουμε 100 περαστικούς έξω εδώ στην Αθήνα ποιος κέρδισε τις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, οι 100, αν όχι οι 100 οι 99, θα πουν ο Μπακογιάννης, για παράδειγμα, και ένας θα πει ο συνδυασμός “Αθήνα Ψηλά”. Είναι τόσο ισχυρό το πρόσωπο του δημάρχου στην εκλογική διαδικασία, που πρέπει να έχει και την απαραίτητη πλειοψηφία για να κριθεί στο τέλος», εξήγησε. 

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην αναβίωση των κοινοτήτων που έφερε ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε σκοπό «να δημιουργήσει σύγχυση στη διοικητική δομή» αλλά και να ξαναφέρει στο προσκήνιο τους παλαιούς προέδρους των κοινοτήτων «των 6.500 κοινοτήτων του “Καποδίστρια”». Το αποτέλεσμα είναι και πάλι η αποδυνάμωση του δημάρχου, όπως προκύπτει στην πράξη. «Πρέπει ο δήμαρχος στις μεγάλες κοινότητες να έχει το εργαλείο για να ασκήσει την εξουσία, ώστε να λειτουργούν καλύτερα οι δομές; Νομίζω ότι και η ΚΕΔΕ στο συνέδριό της το 2018 είπε “ναι”. Νομίζω ότι η ζωή έχει δείξει ότι είναι καλύτερα», επισήμανε ο κ. Λιβάνιος μιλώντας στους εκπροσώπους της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Σε πληθυσμιακά μεγάλες κοινότητες θα ακολουθείται η πλειοψηφία του δημάρχου, ενώ στις πιο μικρές (το όριο δεν έχει ακόμα καθοριστεί) σχεδιάζεται να υπάρχει τρόπος εκλογής του τοπικού εκπροσώπου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή