ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην Αγκυρα παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να μην της επιβληθούν κυρώσεις τους επόμενους μήνες.
Η πιθανότητα όμως της επιβολής των κυρώσεων CAATSA για την αγορά και τη χρήση των S-400 δημιουργεί ανησυχία στην Τουρκία. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, σε συνδυασμό με μια πιθανή λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το εφιαλτικό σενάριο για την οικονομία της χώρας και τις σχέσεις της με τη Δύση.
«Αν επιβληθούν κυρώσεις, τότε θα χειροτερέψουν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, που ήδη είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους.
Σε περίπτωση που η Αγκυρα καταφέρει να προχωρήσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε., αυτό θα της δώσει δυνατότητα ευελιξίας όταν θα έχει να αντιμετωπίσει τον Τζο Μπάιντεν. Σε περίπτωση όμως αποτυχίας και επιβολής κυρώσεων, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τον Μπάιντεν», αναφέρει σε άρθρο του ο πολιτικός αναλυτής της Hurriyet Σεντάτ Εργκίν.
Η Τουρκία συνεχίζει πάντως κανονικά τις σχέσεις της με τη Μόσχα και όπως αναφέρει η Hurriyet ολοκληρώθηκε η κατασκευή της βάσης του πρώτου αντιδραστήρα του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας Ακούγιου, το οποίο κατασκευάζεται από τη Rosatom.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, προτιμάει τη σύγκρουση με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, που με τη δική του υπογραφή μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, επιτέθηκε προσωπικά στον Εμανουέλ Μακρόν. «Ο Μακρόν είναι μπελάς για τη Γαλλία. Με τον Μακρόν, η Γαλλία διανύει μια επικίνδυνη περίοδο. Εύχομαι η Γαλλία σύντομα να απαλλαγεί από τον μπελά που λέγεται Μακρόν. Διαφορετικά, δεν θα μπορεί να απαλλαγεί από τα κίτρινα ιλέκα. Αυτά τα κίτρινα γιλέκα μπορούν αργότερα να μετατραπούν σε κόκκινα γιλέκα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Παρίσι για τη στήριξη στην Αρμενία και ανέφερε πως, «αν αγαπούν πολύ τους Αρμένιους, ας δώσουν τη Μασσαλία στους Αρμένιους. Είναι τόσο απλό».
Τέλος, στα εγκαίνια του κτιρίου της Οπερας της Αγκυρας, ο Ερντογάν θέλησε να δείξει και ένα πιο ευρωπαϊκό προφίλ και υποστήριξε πως, στα 18 χρόνια της διακυβέρνησης από το AKP, το κόμμα του άσκησε φιλελεύθερη πολιτική και ανέφερε πως η Τουρκία απελευθερώθηκε από τα δεσμά στην οικονομία, στην τέχνη, στην εξωτερική πολιτική, στη λογοτεχνία και στη μουσική.