Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη για τη μετά COVID εποχή

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη για τη μετά COVID εποχή

Το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την ανάκαμψη της οικονομίας

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά το τέλος της πανδημίας; Τι πληγές θα μας έχει αφήσει και με ποιον τρόπο θα μπορέσει η χώρα να ανοικοδομηθεί; Τα ερωτήματα είναι εύλογα και όσο και αν μπορεί να θεωρηθούν πρωθύστερα, πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός από τώρα. Ας μην ξεχνάμε πως εάν η πανδημία αρχίσει να υποχωρεί από την ερχόμενη άνοιξη, η χώρα θα έχει συμπληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο σε καθεστώς «πολέμου», καθώς όσα πρωτόγνωρα έχουν συμβεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, μπορούν να συγκριθούν μόνο με συνθήκες πολέμου. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη έχουν αρχίσει να βάζουν επί τάπητος το σχέδιο της επόμενης ημέρας και τους τομείς στους οποίους θα επενδύσει η Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί το λεγόμενο V στην οικονομία, δηλαδή μετά την απότομη πτώση να έρθει η απότομη ανάπτυξη.  

Το στόίχημα

Εν αρχή ην το σύστημα υγείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο μάλιστα είναι προσωπική του δέσμευση και θα το πάρει πάνω του. «Με το καλό, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας», είπε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο προαναγγέλλοντας μεγάλες αλλαγές, αλλά κυρίως μεγάλη βαρύτητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με το πέρας της πανδημίας. Οποιος ζει και εργάζεται εδώ θα πρέπει να ξέρει πως η χώρα μπορεί να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες για το ύψιστο αγαθό.

Η Ελλάδα ως τόπος εργασίας

Η πανδημία έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο που δουλεύουμε όλοι. Και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει πως όσα «μας έμαθε» η πανδημία θα ξεχαστούν όλα στη μετά COVID εποχή. Το συγκεκριμένο στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός και κατά τη συμμετοχή του στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Σε μία αποστροφή του ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε πώς σκέφτεται την Ελλάδα μετά την πανδημία και τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργηθούν, τονίζοντας πως η πανδημία «απέδειξε ότι μπορείς να εργαστείς από οπουδήποτε». Πρόσθεσε, δε, πως «εάν αυτή είναι η κατάσταση που θα επικρατήσει –και πιστεύω ότι αυτό θα ισχύσει σε μεγάλο βαθμό– τότε γιατί να μην επιλέξεις να εργαστείς σε έναν τόπο που είναι όμορφος, ασφαλής, προσφέρει εξαιρετική ποιότητα ζωής, πρόσβαση σε καλή περίθαλψη, αλλά ταυτόχρονα είναι συνδεδεμένη και βρίσκεται κοντά στις μεγάλες αγορές».

Πανδημικοί «μετανάστες»

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να καταστήσει την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες. Σχετικό δημοσίευμα έκανε την Πέμπτη το Forbes, με αφορμή ψήφιση της σχετικής ρύθμισης από την ελληνική Βουλή. Πρόκειται για το νέο καθεστώς μειωμένου φόρου εισοδήματος κατά 50% για επτά χρόνια για όσους ξένους εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται απόψεις ανθρώπων που μετακόμισαν στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με δεδομένο πως δούλευαν με τηλεργασία. «Μπορείς να έχεις μια πολύ ωραία ζωή για το 1/3 του κόστους στο Λονδίνο», επισημαίνει ο Αλέξης Πατέλης. Η Ελλάδα, συνεπώς, θέλει να εκμεταλλευθεί το κλίμα της και τη μεσογειακή ποιότητα ζωής δημιουργώντας νέες ευκαιρίες μετά την πανδημία, προσφέροντας όχι μόνο καλές διακοπές αλλά μια καλή ζωή για όποιον επιλέξει να δουλέψει από την Ελλάδα, είτε μεταφέροντας την έδρα της εταιρείας του είτε με τηλεργασία. «Δεν θέλω να κάνω την Ελλάδα μόνο το καλύτερο μέρος να επισκέπτεσαι, αλλά και για να δουλεύεις από αυτό. Θέλω να κάνω την Ελλάδα το καλύτερο μέρος για συνταξιοδότηση, για όποιον επιλέξει να περνάει τους χειμώνες –όχι τα καλοκαίρια– σε μεσογειακό κλίμα εάν είναι Βορειοευρωπαίος», είπε σχετικά ο πρωθυπουργός στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, δείχνοντας πως η Ελλάδα θέλει να μπει και στον χάρτη της λεγόμενης silver economy, την παγκόσμια αγορά αγαθών και υπηρεσιών, που απευθύνονται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους.

Κοινωνικό κράτος

Το σχέδιο της μετά COVID Eλλάδας συμπληρώνουν τα hubs, σαν αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Μπουρλά, επίσης στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer στόχος είναι να δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τις startups. Η επένδυση της Microsoft δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Της δημιουργίας τεχνολογικών hubs, με cloud, δηλαδή μεγάλων εταιρειών με βάσεις δεδομένων. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως το επόμενο διάστημα μετά τον κορωνοϊό η Ελλάδα θα δουλέψει πάνω σε τρεις πυλώνες: Πρώτον, την ανισότητα του εισοδήματος, δεύτερον, πώς γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα και, τρίτον, πώς διασφαλίζουμε την ανταμοιβή και την εργασιακή αξιοπρέπεια, ειδικά γι’ αυτούς τους εργαζομένους των οποίων τη σημασία συνειδητοποιήσαμε τώρα και ίσως ήταν «αόρατοι» για πολύ καιρό. Σε όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός έχει ένα σύμμαχο που ακούει στο όνομα «Ταμείο Ανάκαμψης» και μπορεί να βοηθήσει κομβικά στο σχέδιό του, καθώς πολλά από όσα προβλέπει το Ταμείο θα οδηγήσουν σε πράσινη και σε ψηφιακή μετάβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή