Χ. Μάας: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν για μέτρα κατά της Τουρκίας

Χ. Μάας: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν για μέτρα κατά της Τουρκίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. πρόκειται να συζητήσουν για μέτρα κατά της Τουρκίας κατά τη συνάντησή τους σήμερα Δευτέρα καθώς δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση της διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά για να διευκολύνει έναν διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας κατά τους μήνες που πέρασαν», ανέφερε ο Μάας πριν από τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Αλλά έχουν υπάρξει πάρα πολλές προκλήσεις και οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν σταθεί εμπόδιο στη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών», πρόσθεσε.

«Για αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε σχετικά με το ποιες συνέπειες θα πρέπει να υπάρξουν, και με την ευκαιρία της επικείμενης Συνόδου αυτή την εβδομάδα».

Αξιωματούχος Ε.Ε.: Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. επισημαίνουν πως η στάση της Άγκυρας ευρύτερα, σε διάφορα ζητήματα -ως προς τις κρίσεις στη Λιβύη, στη Συρία, αλλά και ως προς τον κυβερνητικό αυταρχισμό στο εσωτερικό- έχουν σκληρύνει τις ευρωπαϊκές θέσεις.

«Εξ όσων γνωρίζω, καμία κυβέρνηση της Ε.Ε. δεν αμφισβητεί την άποψη ότι η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν τον Οκτώβριο και άρα οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ζητήσαμε αλλαγή και δεν ήρθε», εξήγησε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία να πάψει να «παίζει παιχνίδια», προσφέροντας παραχωρήσεις μόνο για να τις πάρει πίσω.

Ερντογάν: «Στρατηγική τύφλωση» στην Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί από την κερκίδα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σε ομιλία του σε συνέδριο σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ε.Ε. και ανέφερε πως «η Ε.Ε πρέπει να λυτρωθεί από την στρατηγική τύφλωσή της».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι χθες Κυριακή το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Αθήνα για προκλητική στάση, ενώ ισχυρίζεται πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ με ανακοίνωση του την Κυριακή αναφέρει πως «η Ελλάδα από τις 20 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο εξέδωσε “11 NAVTEX” και “12 NOTAM” για να εκτελέσει 24 στρατιωτικές δραστηριότητες και συνεχίζει τις προκλήσεις και αυξάνει τη ένταση».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή