Aντιπαράθεση με ανθοδέσμες στη Βουλή για τα Εξάρχεια

Aντιπαράθεση με ανθοδέσμες στη Βουλή για τα Εξάρχεια

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική τυφλότητα» και τον αρμόδιο τομεάρχη Χρήστο Σπίρτζη να απαντάει με αναφορές σε «ακροδεξιούς θύλακες που ξεσαλώνουν» (στην ΕΛ.ΑΣ.), πυροδότησαν τα γεγονότα της Κυριακής στα Εξάρχεια, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Σε παρέμβασή του στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι οι «γιορτές μίσους», όπως εξελίχθηκαν το Πολυτεχνείο και η 6η Δεκεμβρίου, «έχουν τελειώσει», καθώς και ότι «η ασυλία των παιδιών με τις μολότοφ και κάποιων επώνυμων φωνακλάδων δεν υπάρχει». Αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε με τον αστυνομικό των ΜΑΤ ο οποίος πέταξε ανθοδέσμη που πολίτης είχε αφήσει εις μνήμην του 15χρονου μαθητή, ο υπουργός σχολίασε: «Ενας αστυνομικός ασχημόνησε με την ανθοδέσμη. Οι 4.999 έκαναν τη δουλειά τους. Είναι όμως καθαρή πολιτική επιλογή να διαλέγει κάποιος την αναφορά στον ένα και όχι στους 4.999».  

Στη δευτερολογία του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπήρξε ακόμα πιο αιχμηρός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ:  «Η πολιτική σας απομόνωση συγκρίνεται μόνο με την απελπισία που γεννά η επανάληψη από όλους σας των ίδιων κλισέ: όργιο αυταρχισμού, αστυνομικό κράτος, ακροδεξιά πολιτική. Πιο ανύπαρκτα δεν γίνεται, πιο κουραστικά δεν υπάρχει!» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, κρατώντας στα χέρια του μια ανθοδέσμη (παραπέμποντας στο επεισόδιο με τον αστυνομικό των ΜΑΤ), είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Χρυσοχοΐδη: «Να δώσετε ένα λουλούδι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να κρατήσετε από ένα εσείς και να δώσετε και στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για να θυμάστε κάθε μέρα τούς ακροδεξιούς θύλακες που έχετε αφήσει να ξεσαλώνουν, να εφαρμόζουν με τον τρόπο που εφαρμόζουν τις εντολές σας».  

Την Κυριακή, στα Εξάρχεια, αστυνομικοί προσήγαγαν 399 άτομα. Συνελήφθησαν 143 για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα για «παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών», ενώ ορισμένοι κατηγορήθηκαν και για απείθεια, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. Μεταξύ των συλληφθέντων βρέθηκαν και οι δύο συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης, οι οποίοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του επικεφαλής της ΓΑΔΑ. Εις βάρος του αστυνομικού των ΜΑΤ που πρωταγωνίστησε στο συμβάν με την ανθοδέσμη διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Αναμένεται να κληθεί σε απολογία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε ανεπίσημη επικοινωνία του με τους επικεφαλής του καθώς και με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών φέρεται να παραδέχθηκε ότι υπέπεσε σε λάθος. 

Οσον αφορά, τέλος, την 22χρονη που κατηγορείται ότι συμμετείχε στην καταδρομική επίθεση κατά του Α.Τ. Κολωνού το βράδυ του Σαββάτου, πήρε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή την Πέμπτη. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, φθορά ξένης περιουσίας κ.ά. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ίχνη της καθώς κατά τη διαφυγή της τής έπεσε το δελτίο ταυτότητας που είχε στην τσάντα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή