ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής στο Αμμάν με αιχμές κατά Τουρκίας

Τριμερής στο Αμμάν με αιχμές κατά Τουρκίας

Με αιχμές για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής πραγματοποιήθηκε χθες στο Αμμάν η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιορδανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αφορμή την τριμερή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «η Τουρκία συμπεριφέρεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από τις χώρες της περιοχής, έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας. Δυστυχώς έχει εξελιχθεί στον ταραχοποιό της περιοχής μας». Τόνισε ότι η Τουρκία «απειλεί με τη χρήση βίας και απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν η χώρα μας ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επεκτείνoντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια»· ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, προπαγάνδα και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Η Τουρκία μεταφέρει τζιχαντιστές από τη Λιβύη στον Καύκασο –γι’ αυτό την αποκαλούμε “γραφείο ταξιδιών τζιχαντιστών”– και τελικά απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Ολα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα και έχουμε επανειλημμένως καλέσει την Αγκυρα να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο και μοιράζονται τις ίδιες αξίες», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην υποδειγματική αντοχή που έχει επιδείξει η Ιορδανία στη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων στο έδαφός της.

Ο κ. Δένδιας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αϊμάν Σαφάντι συζήτησαν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το προσφυγικό, το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η τριμερής μέσω της εγκαθίδρυσης μιας μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία. Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια κοινή επίσκεψη στο Ιράκ, συνοδευόμενοι, μάλιστα, από τον Αιγύπτιο ομόλογό τους. Στην Αθήνα αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2021 να πραγματοποιηθεί και συνάντηση ηγετών Ελλάδας και Ιορδανίας. Σε γενικές γραμμές, η προώθηση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας θα ενταθεί, με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται δυνατότητα συμμετοχής και άλλων αραβικών χωρών που δεν βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).  

Η Αθήνα προετοιμάζεται και για το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ότι «η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν είναι θέμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι θέμα αξιοπιστίας ιδίως της Ε.Ε.». Ο κ. Βαρβιτσιώτης ετάχθη υπέρ εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς εάν οι εταίροι μας εξακολουθούν να παρέχουν στην Τουρκία εξοπλισμούς, που ενισχύουν τη σοβαρή απειλή που αποτελεί η Τουρκία για τη σταθερότητα της περιοχής και την κυριαρχία της Ελλάδας». 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ