Προσπάθειες προσέγγισης του Ισραήλ από Τουρκία

Προσπάθειες προσέγγισης του Ισραήλ από Τουρκία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση «γοητείας» του Ισραήλ επιχειρεί η κυβέρνηση Ερντογάν διά διαφόρων οδών, προτείνοντας, μέσω διαύλων όπως ο απόστρατος «διανοητής» του τουρκικού ναυτικού Τσιχάτ Γιαϊτσί, ΑΟΖ Τουρκίας – Ισραήλ. Η πρωτοφανής –από κάθε άποψη– πρόταση Γιαϊτσί για προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, αγνοώντας τη Ρόδο, το Καστελλόριζο και την Κυπριακή Δημοκρατία, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Turkeyscope, μιας ηλεκτρονικής έκδοσης του ερευνητικού κέντρου «Μοσέ Νταγιάν» με έδρα το Τελ Αβίβ. Ο αρχιτέκτονας της «Γαλάζιας Πατρίδας» και η Ζεϊνέπ Τζεϊχάν από το Πανεπιστήμιο του Μπαχτσέσεχιρ τονίζουν ότι με τη «συμφωνία» που προτείνεται, το Ισραήλ θα κερδίσει 4.600 τετρ. χλμ. που του έχουν «κλαπεί» κατά τη νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με έναν εντελώς ψευδοεπιστημονικό τρόπο οι Γιαϊτσί-Τζεϊχάν βρίσκουν μάλιστα ότι η Τουρκία με το Ισραήλ έχουν… αντικείμενες ακτές.

Ο τουρκικός επεκτατισμός, δοσμένος μάλιστα από τον αρχιτέκτονα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι γνωστός. Εκείνο που είναι πραγματικά άξιο αναφοράς είναι ότι, μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση του άρθρου Γιαϊτσί-Τζεϊχάν από το «Μοσέ Νταγιάν», η πρόταση αυτή προβλήθηκε στην πρώτη σελίδα της ισραηλινής εφημερίδας «Χαγιόμ», γνωστής για τους στενούς δεσμούς της με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου. Στην εφημερίδα, πάντως, φιλοξενούνταν δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος απέρριπτε κάθε πρόταση που γινόταν εις βάρος της Κύπρου. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, ανάλογη δημοσιότητα είχαν και οι παρασκηνιακές συζητήσεις για επιστροφή των πρεσβευτών Τουρκίας και Ισραήλ στην Αγκυρα και στο Τελ Αβίβ. Μάλιστα χθες έγινε γνωστό το όνομα του νέου Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ, του Ουφούκ Ουλουτάς.

Σε διπλωματικό επίπεδο, μια ενδιαφέρουσα είδηση φθάνει από το Λονδίνο, καθώς αποφασίστηκε να τοποθετηθεί νέος πρέσβης του Ην. Βασιλείου στην Αθήνα ο Μάθιου Λοτζ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Ελλάδα και τη διετία 1998-2000, από άλλο πόστο. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα παρατηρούν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το σχέδιο του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2021. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, πέραν βεβαίως του θέματος των αυτόματων κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400, την απόφαση για χρηματοδότηση έργων στη βάση της Σούδας αξίας 50 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή