Να τηρηθούν οι συμφωνίες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες είναι τηρητέες) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χθες το μεσημέρι, αποτέλεσε τη βασική γραμμή που διατήρησε η ελληνική πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης, αντιστρέφοντας ένα επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει το 2012 και ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων, υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου οι «27» είχαν αποφασίσει ότι τον Δεκέμβριο θα λάβουν αποφάσεις για την Τουρκία σε περίπτωση που αυτή υποτροπιάσει, όπερ και εγένετο.

Ο πρωθυπουργός εισήλθε στην αίθουσα του δείπνου των «27» με σκοπό να βελτιώσει τις προβληματικές διατυπώσεις του προσχεδίου, από το οποίο απουσίαζαν ακόμα και ουσιαστικές νύξεις περί μέτρων κατά της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Είναι απολύτως σαφές ότι το αρχικό προσχέδιο ήταν απολύτως απαράδεκτο για την Ελλάδα, όπως και για άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, έγινε επίκληση διπλωματών με γνώση του θέματος, σύμφωνα με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες στους άλλους ηγέτες πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε “αν” και “αλλά”». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν νωρίτερα ότι «δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία», επισημαίνοντας ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διακυβεύεται και η αξιοπιστία της Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες (πριν από την ολοκλήρωση των διεργασιών) ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda».

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Γερμανίας να μεσολαβήσει, αλλά και το χρονοδιάγραμμα έως τις 20 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, συνθέτουν ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα τεθούν και οι όποιες βάσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή