Πρόσθετο εμπόδιο, η υπερφορτωμένη ατζέντα

Πρόσθετο εμπόδιο, η υπερφορτωμένη ατζέντα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένων των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό αλλά και στις γαλλοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο δίμηνο, η Ελλάδα προσήλθε στη Σύνοδο με αξιώσεις για μια πολύ πιο αυστηρή γραμμή απέναντι στην Αγκυρα. Η δυναμική υπέρ μιας τέτοιας προσέγγισης υπονομεύθηκε από μια σειρά παραγόντων, με σημαντικότερο την υπερφορτωμένη ατζέντα του Συμβουλίου: η εκκρεμότητα του βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στο Ταμείο Ανάκαμψης έφθασε τελικά μέχρι τη Σύνοδο, ενώ παράλληλα η πανδημία απασχόλησε χθες για πολλές ώρες τους ηγέτες. 

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τη νέα εμπορική συμφωνία κρέμονται από μια κλωστή (θα υπήρχε ενημέρωση επ’ αυτού αργά χθες από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν το επέτρεπε ο χρόνος), ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα των ενδιάμεσων στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (-55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στη δήλωσή του πριν από τη Σύνοδο, τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντι στις αποφάσεις που ελήφθησαν τον Οκτώβριο (σ.σ.: σχετικά με τους όρους με τους οποίους έπρεπε να συμμορφωθεί η Τουρκία για να βελτιώσει τη σχέση της με την Ε.Ε.)» και να «υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Ωστόσο, η γαλλική πλευρά, πέρα από τη ρητορική καταδίκης, δεν έδειξε διατεθειμένη να πιέσει για πιο σκληρά συμπεράσματα.  

Ο κ. Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φαίνεται να πείστηκε από τα επιχειρήματα της καγκελαρίου ότι η νέα αμερικανική διοίκηση που θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου θα οδηγήσει σε μια πιο μετριοπαθή πολιτική από την πλευρά της Αγκυρας. Επιπλέον, παρά την εντονότατη ενόχληση στο Παρίσι για την πολιτική και τη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος συμμερίζεται τις ανησυχίες του Βερολίνου ότι μια συγκρουσιακή στροφή απέναντι στην Τουρκία θα τη σπρώξει ακόμα πιο κοντά στη Μόσχα και στο Πεκίνο.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της «θετικής προσέγγισης» έναντι της Τουρκίας τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ο κ. Στόλτενμπεργκ δέχθηκε ερώτηση για τις πιθανές κυρώσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας. Στην απάντησή του τόνισε ότι «όλοι πρέπει να αναζητούμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους να διαχειριστούμε τις διαφορές», κάνοντας αναφορά για μία ακόμα φορά στον μηχανισμό απεμπλοκής που έχει θεσπιστεί από το ΝΑΤΟ «για να μειώσουμε το ρίσκο ενός ατυχήματος μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ». Σημειώνεται ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής, με την Ελλάδα και την Τουρκία να κατηγορούν η μία την άλλη για το γεγονός αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή