«Προσωρινοί περιορισμοί των δικαιωμάτων»

«Προσωρινοί περιορισμοί των δικαιωμάτων»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948 κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ακριβώς 72 χρόνια μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χθες δεκάλεπτο χαιρετισμό στη διαδικτυακή συνεδρίαση για τα είκοσι χρόνια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε τα δικαιώματα ως κινητήρια δύναμη της Ιστορίας από την ώρα που μετασχηματίστηκαν από νομικές προβλέψεις σε πολιτικά προτάγματα: «Στο όνομά τους έλαβαν τέλος η αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ, αναδείχθηκε η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και ενισχύθηκε η ισότητα των φύλων, η προστασία όλων μας από κάθε μορφή ταυτοτικής διάκρισης».

Εν τούτοις, η κυρία Σακελλαροπούλου διέκρινε μιαν αντίστροφη πορεία υποχώρησης των δικαιωμάτων, που έγινε με αφορμή το πρόταγμα της ασφάλειας. Η ασφάλεια έναντι των τρομοκρατικών απειλών, η δημοσιονομική ασφάλεια και, τέλος, η υγειονομική ασφάλεια διέβρωσαν την ασφάλεια που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα. «Τα δικαιώματα χάνουν την αυτάρκειά τους και εισέρχονται στην εποχή της στάθμισης, της ευελιξίας και της σχετικοποίησής τους, στο όνομα των εύλογων, πλην επίπονων, συμβιβασμών του καιρού μας», διαπίστωσε. Παρ’ όλα αυτά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά πως οι «συμβιβασμοί του καιρού μας» δεν υποκρύπτουν κινδύνους για μια μονιμότερη τροποποίηση των ορίων της ελευθερίας. Αναφερόμενη ειδικότερα στα δικαιώματα που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, τόνισε ότι «οι περιορισμοί των δικαιωμάτων υπαγορεύονται από τις έκτακτες συνθήκες και είναι προσωρινοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή