ΣΥΡΙΖΑ: σβήνουν τις φωτιές με νέα τροπολογία

ΣΥΡΙΖΑ: σβήνουν τις φωτιές με νέα τροπολογία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τροπολογία αποσύρθηκε, μια νέα έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις εσωκομματικές εντάσεις που προκάλεσε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για οικονομική ενίσχυση των αστυνομικών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα με γρήγορα αντανακλαστικά επανήλθε. 

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν απαγορευτικά ώστε η Κουμουνδούρου να προχωρήσει στην πρόταση για καταβολή ενός επιπλέον μισθού στους αστυνομικούς. 

Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ –και όχι μόνο– διαμαρτυρήθηκε έντονα, και τα μαχαίρια με τους προεδρικούς βγήκαν και πάλι. 
Παρ’ όλα αυτά, δεν θα μπορούσε να δοθεί το μήνυμα πως η αξιωματική αντιπολίτευση «τιμωρεί» τους περίπου 55.000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. 

Το προεδρείο της Κ.Ο. βρήκε τη σολομώντεια λύση να συμπεριλάβει στην τροπολογία όλο το προσωπικό πρώτης γραμμής του δημοσίου τομέα που συμμετέχει στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η καταβολή ενός μηνιαίου μισθού άπαξ για το 2020 αφορά:

α. Ολες τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το ΕΚΑΒ.

β. Το προσωπικό των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού που απασχολείται σε υπηρεσίες υγείας, καθαριότητας, δομών φιλοξενίας και κοινωνικών δράσεων.

γ. Το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, τους εξωτερικούς υπαλλήλους φρούρησης και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

δ. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ε. Το προσωπικό που απασχολείται στις δομές φιλοξενίας κάθε δημόσιου φορέα, όλων των ειδικοτήτων.

στ. Το διδακτικό, επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό που απασχολείται στην ειδική αγωγή στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η τροπολογία θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζει από τώρα τον τρόπο που θα συνεχίσει την επίθεση στην κυβέρνηση και μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

Μέτωπο με το Μαξίμου υψώνει και το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τις προτεινόμενες νέες ρυθμίσεις για τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν πως «είναι η γνωστή λογική της κυβέρνησης για αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακοί φύλακες πρέπει να εποπτεύονται και να λογοδοτούν στον πρύτανη, να έχουν ειδική εκπαίδευση και να μην επιβαρύνουν τους ήδη ισχνούς προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων. Τέλος, λέμε “ναι” στη χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων για την πρόσβαση σε χώρους με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς των ΑΕΙ».

Ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση πως «οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της», απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής που συνεχίζεται και σήμερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε μήνυμά του ότι «τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Τουρκία προέβη στις πιο προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τελευταίας 25ετίας έναντι της Ελλάδας, πραγματοποιώντας έρευνες μέχρι και λίγα ναυτικά μίλια έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο». Συμπλήρωσε πως «όπως υπογράμμισα με την επιστολή μου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 30 Σεπτεμβρίου, κανένας διάλογος με την Τουρκία δεν θα είναι βιώσιμος αν η Ε.Ε. δώσει το μήνυμα ότι υποχωρεί σε εκβιασμούς και προκλήσεις. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διεθνή παίκτη αν δεν μπορεί να προστατέψει τα ίδια της τα μέλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή