Τι ζητεί από το πολιτικό σύστημα ο Γ. Στουρνάρας

Τι ζητεί από το πολιτικό σύστημα ο Γ. Στουρνάρας

Η ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για το 2020 στη Βουλή

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «επαφίεται στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μετατρέψουν την κρίση σε πολύ μεγάλη ευκαιρία, κάνοντας το σωστό», ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας παρέδωσε νωρίτερα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου -όπως προβλέπεται- να συζητηθεί το περιεχόμενό της κατά την αμέσως προσεχή περίοδο στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία «καθορίζει τις εξελίξεις και δυσκολεύει τις προβλέψεις», ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων επισήμανε: «Φέτος προβλέπουμε ότι τελικά η ύφεση θα κλείσει  στο -10%, όμως προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για το 2021 και 2022 της τάξης του 4,8% και του 4,2% αντιστοίχως». Και αφού σημείωσε ότι «η Ευρώπη προχωράει επιτέλους στην από κοινού αιτούμενη κοινή δράση», ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί μια νομισματική πολιτική χωρίς εξαιρέσεις. Είναι μέσα σήμερα, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, και τα ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες. Έχει χορηγηθεί εξαίρεση, αυτό που ονομάζουμε waiver, άρα αγοράζονται ομόλογα με το πρόγραμμα της πανδημίας, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν  αυτά να τα δίνουν ως εξασφαλίσεις και να εξασφαλίζουν πολύ μεγάλη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Θα έλεγα ότι μαζί με την αύξηση των καταθέσεων είναι οι καλύτερες συνθήκες ρευστότητας που είχαμε ποτέ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Επίσης οι ηγέτες της Ευρώπης προχώρησαν πριν λίγες μέρες  στην έγκριση ενός νέου εργαλείου, για την ανάκαμψη, τη διατηρησιμότητα και την ανθεκτικότητα, αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σταθερές τιμές για 6 χρόνια. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένα σημαντικό ποσό 32 δισεκατομμυρίων εύρω, το μεγαλύτερο μέρος είναι επιχορηγήσεις, όπου αν κάποιος προσθέσει και τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από τα διαθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., τότε την επόμενη εξαετία-επταετία θα εισρεύσουν στη χώρα μας πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ  σε σταθερές τιμές σημερινές. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν, αν αξιοποιηθούν και επενδυθούν σωστά, να κλείσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το επενδυτικό κενό και το παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε υπολογίσει,  και θα το δείτε στην Έκθεση, ότι μπορούν να αυξάνει το επίπεδο του Εθνικού Προϊόντος επί 2,3% κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, τα επόμενα έξι χρόνια». Τούτων δοθέντων, ο διοικητής της ΤτΕ πρόσθεσε: “Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις χώρας που θα έχει ίσως τις μεγαλύτερες απολαβές από το Ταμείο αυτό.

Νομίζω ότι επαφίεται στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μετατρέψουν την κρίση σε πολύ μεγάλη ευκαιρία, κάνοντας το σωστό. Δηλαδή ακολουθώντας μια οικονομική πολιτική, η οποία θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις, εξασφαλίζοντας ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3,5% την επόμενη δεκαετία, θα μπορέσουμε να μετατρέψουν αυτή τη μεγάλη κρίση σε ευκαιρία εκμεταλλευόμενοι την κοινή δράση της Ε.Ε.».

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η χώρα είναι μπροστά στην πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ αισιόδοξη κατάσταση, παρά την γενικότερη δυσθυμία που μας υπαγορεύει η υγειονομική κρίση, αξιοποίησης δεκάδων δισεκατομμυρίων της ευρωπαϊκής αντίδρασης στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Μέσα  σ΄ αυτό το αντιφατικό κλίμα με τις υγειονομικές δυσκολίες από τη μία πλευρά, αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις μέσα από τα εργαλεία που διαθέτουμε όταν η υγειονομική κρίση κοπάσει,  έρχονται οι πάντα χρήσιμες, πολύτιμες, σοβαρές, αξιόπιστες μελετημένες προτάσεις και  απεικονίσεις της οικονομικής κατάστασης που προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή