Μητσοτάκης για εκκλησίες: Θα κάνουμε ό,τι πουν οι ειδικοί

Μητσοτάκης για εκκλησίες: Θα κάνουμε ό,τι πουν οι ειδικοί

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κάλεσε την Εκκλησία να τηρήσει με αυστηρότητα τις αποφάσεις των επιστημόνων, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, η συνομιλία έγινε σε «ιδιαίτερα θερμό κλίμα» και ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνεται τις προηγούμενες ημέρες εκ μέρους της εκκλησίας είχαν έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών ενόψει των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. 

Η πλειονότητα των μητροπολιτών ζητεί σε χαμηλούς τόνους το άνοιγμα των ναών με τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. 

Δεν ήταν όμως λίγοι και εκείνο που κατέφυγαν σε «πολεμική» ρητορική κάνοντας λόγο ακόμη και για «Εκκλησία υπό διωγμόν», όπως έπραξε για παράδειγμα ο μητροπολίτης Κερκύρας, κ. Νεκτάριος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων είχε καλέσει τους πιστούς να αγνοήσουν τα μέτρα και τους ιερείς να ανοίξουν τους ναούς. 

Οι αιτιάσεις προς την κυβέρνηση εστιάζουν στα δρακόντεια μέτρα φύλαξης των ναών από αστυνομικές δυνάμεις -ιδίως σε μεγάλες γιορτές όπως πρόσφατα του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Νικολάου- με στόχο να μην προσεγγίσουν οι πιστοί, ενώ καταλογίζουν και αργοπορία στην κυβέρνηση ως προς την ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν στις εκκλησίες την εορταστική περίοδο.

Προβληματισμένος με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέρεται να είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο οποίος έγινε δέκτης καθημερινών παραπόνων προς την κυβέρνηση και αιτημάτων για άνοιγμα των ναών.
Ενδεικτική των παραπόνων αυτών  -που ορισμένες φορές καταλήγουν και σε αιτιάσεις περί ενδοτικότητας έναντι της Πολιτείας- ήταν και η επιστολή που διαβίβασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη μεταφέροντας επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων από όλη τη χώρα

«Εκείνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να καταφεύγουμε στους ναούς μας. Να μπορούμε ν’ ανάψουμε ένα κερί. Να εξομολογηθούμε. Να λειτουργηθούμε. Να κοινωνήσουμε. Οι πιστοί εκτιμούν τις προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών και σέβονται και τηρούν τους νόμους της πολιτείας. Ας σεβαστεί και η πολιτεία τούς ιερούς ναούς, οι οποίοι δεν αποτελούν εστίες διαδόσεως του ιού», λέει η επιστολή, η οποία αποτυπώνει την πίεση που δέχονται οι μητροπολίτες και μεταφέρουν στην ηγεσία της Εκκλησίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή